Koronavirus Novi Sad

Svaka zgrada u Novom Sadu dobija dezinfekcionu barijeru

dezobarijera

Radi sprečavanja zaraze, Grad Novi Sad je nabavio 4 hiljade tzv. dezobarijera koje će biti postavljene na ulazima u sve stambene zgrade u Novom Sadu.

Nabavljena je i potrebna količina sredstava za dezinfekciju, a postavljanje dezobarijera počinje već danas.

– Prema navodima struke, dezobarijere predstavljaju prvu liniju odbrane od ulaska zaraze u objekat, kao i njenog širenja sa objekta na objekat, a koriste se na ulazima u zatvorene prostore – navodi Grad u saopštenju.

Ekipe “Ciklonizacije”, uz podršku radnika “Stana” i Gradskog zelenila, zadužene su za postavljanje barijera u ulazima i njihovo inicijalno punjenje dezificijensom.

Ova akcija počinje danas, i prema preporuci Gradskog štaba za vanredne situacije, preduzeća će raditi sa maksimalnim kapacitetom, kako bi svi ulazi barijere dobili u što kraćem roku. Pre postavljanja barijere, ekipa će dezinfikovati ulaz zgrade.

Za brigu o dezobarijerama i njihovo održavanje zaduženi su upravnici stambenih zajednica. U narednim danima njih će kontaktirati zaposleni u Parking servisu, Spensu i drugim gradskim preduzećima, koji će im po dogovoru dostavljati potrebne količine dezificijensa za održavanje ovih dezobarijera. Upravnici će biti u obavezi da preuzmu preparate i da ih, prema priloženom uputstvu koriste.

Na mestu postavljanja dezobarijere biće istaknuta i uputstva.

Dezobarijera predstavlja plitku posudu sa upijajućim medijumom (sunđer) i rastvorom dezificijensa. Prema pravilima o postavljanju i korišćenju dezobarijere, prlikom ulaska/izlaska iz objekta stanari treba obućom da ugaze u dezobarijeru.

Dezificijens u dezobarijeri potrebno je menjati ili dopunjavati u skladu sa frekventnošću ulazaka i izlazaka u i iz objekta. Ukoliko se dezificijens potroši ili se razvodni usled atmosferskih padavina, sunđer je potrebno odmah dopuniti.

Izvor: 021.rs

Zašto su stanovnici Vojvodine najugroženiji za dobijanje virusa korona?

70 Shares
Share via
Copy link