Koronavirus Novi Sad

U Novom Sadu skoro 12 hiljada pozitivnih, Kon najavljuje moguć policijski čas za praznike

Trenutan broj aktivnih slučajeva zaraze u Novom Sadu je 11.850, dok je u Vojvodini taj broj skoro 4 puta veći i iznosi 42.092.

To su informacije koje je objavio Institut za javno zdravlje Vojvodine, uz ogradu da je reč o registrovanim slučajevima, te da bi realan broj trenutno zaraženih mogao biti i mnogo veći.

U Novom Sadu je proteklog dana registrovano još 332 novoobolelih od kovida 19, što je 48 manje u odnosu na dan ranije.

U Vojvodini je registrovano 1.337 novih slučajeva, 147 manje nego juče.

– U svim opštinama registruju se visoki nivoi obolevanja. Po broju novih slučajeva najveći broj je registrovan u Novom Sadu, 332. Situacija je i dalje kritična u Pančevu, Zrenjaninu, Kikindi, Somboru, Subotici i Sremskoj Mitrovici – navodi IZJZV.

Gostujući na TV Prva epidemiolog Predrag Kon rekao je da će produženja i pooštrovanja dosadašnjih mera svakako biti, te da se razmišlja i o uvođenju policijskog časa.

– Objavljuju se i pozivaju preko društvenih mreža na proslave, žurke u iznajmljenim prostorima. To se dešava, to je nešto što nije pojedinačni slučaj, ima i otvorenih poziva. Veliko je pitanje da li je moguće u okviru privatnih aranžmana i dogovora to kontrolisati. To je jedan od razloga zbog kojih razmišljamo o ograničenju kretanja, a ono zadire u ljudska prava i traži pravne okvire – rekao je dr Kon.

Govoreći o restriktivnim merama, epidemiolog je rekao da je policijski čas do sada spasio 1.000 života.

– Kada je uvedeno vanredno stanje i policijski čas, spaseno je najmanje 1.000 života. Onima kojima tada nije bilo jasno mislim da je jasno sada. Kraj zime i početak proleća bila je idealna situacija za prenos virusa, efekte tih mera smo dobro zapamtili. Jasno je da nam iskustvo pokazuje da je to najefektivnija mera – kaže Kon.

Dodaje da Krizni štab insistira da se sve mere poštuju.

– Medicinski deo Kriznog štaba insistira na tome da ne bude okupljanja, a ako ne može, onda država treba da razreši taj problem i uvede mere koje to rešavaju – rekao je Kon.

Izvor: 021.rs, TV Prva

Sve je više zaraženih u Srbiji koji ne poštuju izolaciju: Odlaze u kupovinu i voze se taksijem

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

334 Shares
334 Shares
Share via
Copy link