Lifestyle

Izmena: Informacije u vezi sa deklaracijama povrća koje ukazuiju na GMO nisu tačne, GMO je zabranjen u Srbiji

deklaracija-gmo
Foto: Printscreen Instagram/cancer.influencer

Prvobitni naslov ovog teksta je glacio: Oprez! Ovih 5 cifara na deklaracijama povrća znače da je GMO. Nakon provere činjenica od strane fact checking organizacije Fake news tragač, ustanovljeno je da takva tvrdnja nije istinita, te da je GMO u Srbiji zabranjen.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za Tragač obrazlažu da opisani vid obeležavanja nije tačno predstavljen: navode da GMO u Srbiji nije dozvoljen, pa samim tim ne može biti ni obeležen, dok organski proizvodi u Srbiji – prema njihovim rečima – mogu imati više oznaka.

Standardizacija PLU kodovima zaista postoji i mnogi svetski proizvođači je se pridržavaju, pa se u marketima širom sveta, ali i na tezgama u Srbiji, mogu pronaći proizvodi s tim kodovima. Detaljnije informacije o PLU dostupni su na sajtu Međunarodne federacije za standarde proizvodnje (engl. The International Federation for Produce Standards). U njenom Vodiču se navodi da se brojka osam na početku petocifrenih kodova više ne tumači kao oznaka prisustva GMO, piše Fake news tragač.

Mi se ovom prilikom izvinjavamo čitaocima na prenetoj netačnoj informaciji.

Prvobitni tekst pogledajte ovde:

Influenserka Nastasja Nedimović na svojoj Instagram stranici redovno daje korisne savete o namirnicama koje svakodnevno konzumiramo. Sada je otkrila da na deklaraciji na voću i povrću u maketima postoji i kod koji pokazuje da li je namirnica genetski modifikovana ili ne.

– PLU kodovi na pakovanjima govore da li je plod uzgajan konvencionalnom metodom, tj. da li je tretriran pesticidima, da li je genetski modifikovan, tj. da li je GMO, ili je organski – kaže Nastasja, bivša profesionalna vaterpolistkinja iz Novog Sada, influenserka koja motiviše na promenu loših životnih navika, žena koja je u trudnoći pobedila rak.

– Ako je reč o nizu od četiri broja koji počinje brojem 3 ili brojem 4, tj. od 3000 do 4999, onda je reč o voću i povrću koje je uzgajano konvencionalnom metodom, tj. za njega je upotrebljeno mnogo presticida i drugih veštačkih sredstava.

A ako na pakovanju stoji broj od pet cifara koji počinje brojem 8, to znači da je reč o genetski modifikovanoj hrani, tj GMO – kaže Nastasja.

– Znamo da ta hrana našem zdravlju donosi brojne opasnosti i zato svakako treba da je izbegavamo. Banana koja je genetski uzgojena imaće na sebi broj 84011. S druge strane, najbezbednije je ono voće i povrće koje počinje brojem 9. tj od 93000 do 94999.

– U tom slučaju u pitanju je zdrava organska hrana kod koje nije upotrebljena nikakva hemija niti pesticidi. Tako će, na primer, ta banana imati oznaku 94011.

Ali u svemu postoji jedna caka.

– Ovakav način obeležavanja, odnosno kodiranja nije propisan zakonom, već je dobrovoljan. To znači da nećete svuda naći ove oznake. Pritom, ovo sve ne znači da na pijacama gde ne postoje kodovi i gde nisu naznačeni nikakvi brojevi nužno možemo naći netretirano voće, povrće ili domaće – napominje Nastasja, uz želju da i drugi nauče da prave razliku između različitih vrsta uzgoja različitog voća i povrća.

U ovim namirnicama ima najviše pesticida, a jedemo ih svakodnevno

Izvor: Zadovoljna

83 Shares
Share via
Copy link