Magazin

Ikodinović: Zatvoriću restoran jer neću da nam leđa pucaju za 0 dinara

danilo-ikodinovic

Bivši vaterpolista Danilo Dača Ikodinović pre devet godina otvorio je etno-kafanu “Tako je suđeno”, ispod Petrovaradinske tvrđave u Novom Sadu. Međutim, pre godinu dana odlučio je da zatvori ovaj lokal zbog svih poteškoća na koje je naišao kao ugostitelj.

Dača je sada za Nova.rs govorio zbog čega se opredelio za ovaj potez, otkrivši da su većim delom radnici bili zaslužni za zatvaranje kafane.

– Ja sam klasičnu kafanu, što bi se reklo, zatvorio pre godinu dana. Tačno 1. aprila prošle godine, posle devet godina rada. Nisam mogao više da nađem valjanu radnu snagu.

U ovom zlatnom dobu najnovije istorije Srbije, što se tiče mog iskustva, radnici su poslednje dve godine krenuli masovno da odlaze tamo gde im je bolje i onda sam morao da zatvorim restoran. Nisam hteo više da radim sa polusvetom i polupismenim ljudima.

Žao mi je što tako pričam, ali to je činjenično stanje. Jednostavno nisam hteo da se nerviram i kidam živce, pa sam presekao – rekao je Ikodinović na početku razgovora, a zatim otkrio da je po zatvaranju kafane otvorio ekspres restoran.

– Zatvorio sam kafanu i otvorio ekspres restoran kuvane hrane, umesto kafane. Istovremeno sam već imao dva ekspres restorana dok sam još imao i kafanu, i to je fino raduckalo.

Sad je došla ova korona i svi smo, naravno, morali sve da zatvorimo. U međuvremenu smo jedan taj ekspres restorančić dali pod zakup, to je čovek uzeo za prodaju pica. Kažem “mi”, jer sestra i ja to zajedno radimo – rekao je Dača za naš portal.

Pored kafane koju je držao, Ikodinović ima i dva eskpres restorana kuvane hrane, ali kako kaže, po svemu sudeći, jedan od ta dva će takođe zatvoriti.

S obzirom na to da je doneta odluka da od danas kafići i restorani počinju sa radom, uz poštovanje svih mera predostrožnosti koje su propisane, kao i mnoga ograničenja, mnogi ugositetelji svoje objekte neće ni otvarati.

Danilo smatra da je rad u ovakvim uslovima neisplativ, budući da veliki deo zarade ide za doprinose državi i radnicima, dok je vlasnik bez profita.

– Iako je doneta odluka da od danas mogu da rade ugostiteljski objekti, mi ćemo verovatno početi tek od sledeće nedelje. Mada ćemo najverovatnije jedan od ta dva ekspres restorana zatvoriti, jer stvarno ne želim da u sledećih godinu, godinu i po dana, koliko smo mi izračunali, pod ovakvim uslovima i ovakvim merama zaštite i svega, faktički radimo za državu i za zaposlene.

Stvarno mi se to ne radi – da nam pucaju leđa za nula dinara. Jedan ćemo ostaviti, čisto da radi, da vidimo koliko je realno da će biti da opet počinje da se uzima neka zarada, a ne da plaćamo samo radnike i da dajemo doprinose državi, koji nisu mali.

Mi smo u jednom momentu imali 50 zaposlenih, naravno svi prijavljeni na minimalac. Onda smo lagano krenuli da raspuštamo, jer ovo je stvarno za mene neizdržljivo i neisplativo.

Suludo mi je sve ovo što se dešava, ali šta da radimo. Valjda je takvo vreme došlo – kaže on i osvrće se na još jedan problem koji je prisutan kod većine ugositetelja:

– Još jedan problem radne snage. Pored toga što su otišli i što ne može da se nađe radna snaga, problem je što je kod nas zvanično prosečna plata 500 evra.

Onda kad dođu pomoćni radnici, koji recimo gule krompir, kad im daš manje od prosečne plate, neće da rade. To je isto jedan od velikih problema u ugostiteljstvu, sa svim ovim sada, to je katastrofa – zaključuje Ikodinović.

Ukidanje vanrednog stanja u sredu, policijskog časa u četvrtak

Redakcija

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • “naravno prijavljeni su na minimalac” naglasak je na NARAVNO. i onda se čude što ih radnici ostavljaju, velika je razlika između zaposlenog i radnika, možda će i “gazde” to shvatiti jednog dana.

    • Kako da shvati kad on radi za svoje radnike… Zasto uopste ima radnike kad ON radi.. Zasto on me zivi od tog minimalca pa onda moze fino i on da ima gazu koji radi za njega… Uh!

  • Da si znao da radis radio bi.krivi ti drzava i radnici.ti si bio dobar vaterpolista i nista vise.

  • Ma da, svi bi vi da vam čisto mesečno ostaje 10.000 evra. Pa normalno da nimo neće da guli krompir za manje od minimalca. Guli ti krompir. Strašno. Pa i taj čovek lomi kičmu guleći ga da bi njwgova deca imala za hranu. Sram vas bilo. Svi bi da budu privatnici, biznismeni al da nikome ništa ne plaćaju. Kompleksaši.

  • Nije sve tako crno i belo, tacno je da radnici odlaze i nece da rade za 500 eur, a tacno je i da drzava previse uzima za doprinose. Naravno da privatnik nece da radi za dzabe i posledica je rast cena. Sad vam 1000 din nije dosta za prodavnicu. Ko ce tu gore proci videcemo.

  • Ti i seka pocnite da gulite krompir i eto zarade…Sram te bilo…Pa neko treba da radi za dzabe da bi se ti bogatio…

1.6K Shares
1.6K Shares
Share via
Copy link