Magazin Srbija

Danica Grujičić: Moja izjava o preminulim lekarima je pogrešno shvaćena

danica-grujicic-insajder

Prof. dr Danica Grujičić u Insajder Intervjuu kaže da je njena izjava kojom je dovela u pitanje broj preminulih lekara od korone pogrešno shvaćena:

– Radilo se o tome da je o smrtnosti i mortalitetu pričala žena koja nije lekar i ja sam od nje kao filologa tražila da mi da dokaze.

Prof. Grujičić je navela da ona ima drugačije podatke.

Podsetimo, nedavnom izjavom direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju KCS, i nosilac liste vladajuće SNS za predstojeće parlamentarne izbore, prof. dr Danica Grujičić, tražila je dokaze o tačnom broju preminulih lekara u koroni.

Na iznete brojke da je u pitanju smrt 89 lekara, 13 stomatologa i 2 farmaceuta, prema podacima Sindikata lekara, farmaceuta i stomatologa, odnosno 32 preminulih kolega prema podacima predsednika Sindikata medicinskih sestara i tehničara, profesorka je odgovorila da su njeni podaci nešto drugačiji, i da je po njima, iako su iz kotobra 2020. godine umrlo 84 lekara.

Ipak, doktorka je izjavila da je među umrlim lekarima bilo onih koji su radili u kovidu, ali i onih koji nisu radili u kovidu, a istakla je i da su neki od njih sigurno bili onkološki bolesnici i da ne zna precizno ko je od njih imao neku hroničnu bolest, ali da su u proseku bili stari oko 60 godina, međutim o njihovom zdravstvenom stanju nema podatke.

Upitana da li bi promenila svoju prvobitnu izjavu o smrti lekara u kovidu, dr Grujičić je rekla:

– Ja zaista ne mogu da kažem da me ne dodiruje smrt mojih kolega, bez obzira od čega su oni umrli. Da li su oni umrli od kovida ili su umrli od malignih bolesti tu se sada postavlja političko pitanje- da li su oni bili dovoljno zaštićeni ili nisu bili zaštićeni, da li su naši rezultati lečenja isti kao što su u svetu itd. Ja lično mislim da je država Srbija odlično odgovorila na celu ovu pandemiju.

Doktorka je rekla da nijedan pacijent nije umro zato što nije bilo respiratora, lekova,vakcine ili opreme, međutim na pitanje da li je umro neki lekar zato što nije bio dovoljno zaštićen, profesorka je imala drugačiji odgovor:

– Ne znam, to zaista ne znam.

Iskreno ne verujem jer znam da jako je teško raditi u skafanderu ali svi su poštovali mere upravo zato što se pojavila nova bolest o kojoj ništa nismo znali”.

Podsetimo, izjava profesorke dr Danice Grujičić na RTS-u o neophodnim dokazima da su lekari koji su radili u kovid sistemu umrli „samo” od kovida, izazvala je reakciju profesora dr Radana Stojanovića koji je javno zatražio njeno izvinjenje zbog takve izjave, i ukazao na značaj ispitivanja svih uslova koji su doveli do smrti lekara zaraženih kovidom.

Gostujući na N1, profesor je rekao da je ta rečenica direktorke Instituta za onkologiju i radiologiju KCS kod kolega izazvala bes, tugu i razočarenje.

Danica Grujičić o listi SNS: Ponuda koja se ne odbija

Izvor: Insajder

OGLAS

194 Shares
194 Shares
Share via
Copy link