Lifestyle

Da li i vi pogrešno punite telefon?

Razvoj tehnologije nam je u velikoj meri olakšao život, a pojava telefona koji nisu povezani kablom  promenila je svet telekomunikacije, ali i omogućila lakšu komunikaciju među ljudima. Međutim, danas sve češće imamo prilike da vidimo mobilne telefone koji su non stop priključeni kablom, razlog je loša baterija.

S nostalgijom se prisećamo telefona kod kojih je baterija umela da potraje i do nedelju dana. Brojne aplikacije bez kojih danas ne možemo da živimo i podugačka lista raznih funkcija koju nam pametni telefoni pružaju isisavaju život iz baterije. Baš onda kada nam treba telefon, on se isprazni. Međutim, nisu samo one glavni razlog brzog pražnjena mobilnog. Jedan od bitnih faktora jeste i način na koji se brinemo o bateriji, odnosno način punjenja.

Staru naviku da se nova baterija mora držati 12 sati kako bi se pravilno formatirala treba da zaboravimo, pošto je tehnlogija odavno prerasla tu fazu. Punjenje baterije ne treba da se razlikuje bez obira da li je u pitanju novi ili stari akumlator.

Veliki proizvođači baterija kao što je Battery University upozoravaju da bateriju na telefonu nikada ne treba napuniti do kraja. Baterija će duže potrajati ukoliko telefon samo dopunite. Ne dozvolite da vaša baterija dostigne 100%. Najoptimalniji je interval između 80 i 90%.

telefon-baterija-cicaglisa
Foto: 123rf.com

 

Oni takođe navode da se telefon nikad ne sme ostaviti na punjaču preko noći. To što ste ostavili mobilni da se puni 8 sati neće sprečiti da vam se telefon brže isprazni. Štaviše, dok je priključen na punjač i struju, iz njega se automatski crpi baterija, ali se u istom momentu i dopunjava, što dovodi do zbunjivanja baterije, ali i njenog kvarenja.

Umesto da bateriju ostavite preko noći, stručnjaci savetuju da je punite češće, ali neka to punjenje bude kraće i ne do maksimuma.

mobilni-telefon-i-dete

 

Baterija se ne sme puniti ni u previše hladnom, a ni u previše toplom prostoru. Idealna temperatura se kreće u intervalu između 10 i 30 C stepeni. Ukoliko osetite da je telefon za vreme punjenja postao vruć, vreme je da promenite punjač.

Pogledajte koje su najbolje aplikacije za vežbanje

Kako biste produžili životni vek vaše baterije, sturčnjaci preporučuju da telefon s vremena na vreme ugasite, a ukoliko vam to možda posao ne dozvoljava, dovoljno će biti da ga povremeno restujete.

Čitajte Luftiku na Google vestima

Anita Čolak

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link