Lifestyle Magazin

Plata 900€ + bakšiš i bonus: Sve više Srba traži posao u Češkoj

Nakon Nemačke i Austrije sve više Srba odlučilo je da sreću potraži u ovoj evropskoj zemlji. Solidna plata i siguran posao neki su od glavnih motiva zašto se sve više Srba odlučuje za posao i život u Češkoj. Iz naše zemlje svake godine ode 40.000 ljudi. Češka je nova “obećana zemlja”, piše B92.

Ljudi iz Srbije mahom odlaze na privremeni rad u Češkoj, a mnogi se nadaju da će tamo i ostati.

Ivan Popović je raadio razne poslove u Srbiji, uglavnom za minimalac od koga ne može da živi, pa je odlučio da sa celom porodicom ode u Češku.

I pedesetčetvorogodišnja Slavica se uputila u Češku, a radiće na pakovanju igračaka.

Kaže da u njenim godinama u Srbiji neće niko da je zaposli.

“Bez posla sam 15 godina, u Srbiji posle tridesete nema posla”, kaže ona i dodaje da je bolje tamo 600, 700 evra s obzirom da ovde nema ništa.

Iz Bele crkve je otišlo pola mladih ljudi. Obično odlazi po dvoje iz porodice, radi se za 800 evra, pa od jedne plate žive a drugu štede.

Pomoću projekta češke Privredne komore 2.000 radnika godišnje dobija radne dozvole, a imaju iste uslovi kao što ih imaju češki radnici.

“Uz legalizaciju 2.000 radnika, pustiće 20.000 ili 10.000, a oni će raditi pod mnogo gorim uslovima”, smatra Željko Veselinović iz Unija sindikata Sloga.

Igor Spasov već godina živi u Pragu, kaže da je tamo daleko od raja.

„Nikad ti neću oprostiti državo što si oterala mene i 68.000 mladih i obrazovanih“

“Za one koji dođu sa diplomom i nije tako loše, a ostali imaju velikih problema”, kaže on i dodaje da je njegovom prijatelju, vozaču, sve što je obećano ispalo je drugačije.

“Ima puno prevaranata”, kaže on,

Međutim, ima i onih koji su uspeli. Tomaš je krenuo kao konobar u srpskoj kafani, a sada je vlasnik restorana. Voli srpske radnike i ima jednu poruku: “Dođite slobodno, posla ima.”

Dejan Maksimović je konobar u Pragu. “Plata je od 800 do 900 evra, ali kada uz to dobijete bakšiš, plus procenat, bude zaista više nego zadovoljavajuće”, ističe on.

U Češkoj je stopa nezaposlenosti sveka 2 odsto, ima 300.000 slobodnih radnih mesta – puno se radi, ali može i da se zaradi.

Odlazak belih mantila: 800 lekara godišnje napusti Srbiju

Redakcija

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

komentar

Klikni da objaviš komentar

35 Shares
Share via
Copy link