Magazin

Čedomir obilazi svetske buvljake, kupuje džepne satove i planira muzej u svom selu

kolekcionar džepni satovi
Foto: Printscreen

Čedomir Vujičić iz Pranjana posetio je veliki broj zemalja. Kud god da je otišao, obilazio je znamenitosti, a vraćao se kući sa uspomenama i suvenirima – uvek istim.

On je, naime, svugde u svetu obilazio buvljake, gde je kupovao stare džepne satove. Njegova kolekcija broji na stotine satova a namera mu je da u centru sela otvori muzej.

– Ovaj sat je verovatno s kraja 19.veka, sa srebrnom aplikacijom. Njega sam kupio u Parizu na buvljaku. Nekompletan je, traži restauraciju, oštećen je, ali nađe se od nekog drugog, malo se iskombinuje, i bitno je da liči na original, priča Čedomir, pokazujući jedan od najstarijih satova u svojoj kolekciji, piše Nova.rs.

džepni sat
Foto: Printscreen

Iako je električar, nikada nije zaboravio svoju drugu ljubav – mehaniku. Ona mu je postala hobi kojoj posvećuje svoje slobodno vreme.

– Imam tu retkih satova, Omegu, Zenit koji je dosta bio popularan u ovim krajevima. U principu sve što je napravljeno može da se popravi. To je geslo svakog mehaničara, ali malo je teže za delove. Onda kupim neki sličan ili isti, pa malo nešto prepravim. U principu svaki se popravi, kaže Vujičić.

Njegov hobi nije skup

Kod džepnih satova ceni se model, godina proizvodnje i očuvanost.

– Sticajem okolnosti u Libiji, kod Arapa, naučio sam kako se cenjka, godi, tako da i u prodavnici često to pokušam. Oni nemaju neku visoku cenu, osim za sakupljače, za neku međusobnu razmenu. Imaju neku drugu vrednost koju svaki skupljač, svaki za sebe kolekcionar procenjuje i ocenjuje i tako uglavnom funkcioniše, objašnjava Čedo.

Kolekcionara satova ima dosta širom sveta, internet je olakšao komunikaciju i svi su manje više spremni da jedni drugima pomognu.

– Razmenjujemo delove, šaljem ja drugima, šalju drugi meni, stalno dolaze kontigenti novih delova u razmeni za neke druge delove. Bitno je da se satovi osposobe, nije važno da li sam ja vlasnik ili neko drugi. Znam da kolekcionari žele da njihovi satovi budu kompletni, kao što ja želim da budu moji. Tako da pomažemo jedni drugima, kaže Vujičić.

džepni satovi
Foto: Printscreen

A kolekciju džepnih satova u budućem muzeju u Pranjanima obogatiće i kolekcija kaminskih satova, nova opsesija tog domaćina jer nose važnu životnu poruku.

– Isto su relatovno jeftini ti satovi, nisu na nekoj ceni. Meni se sviđaju zbog tog zvučnog signala na sat ili pola sata. Podseti vas da vreme prolazi, kaže na kraju Čedo Vujičić.

Čedomir je kolekcionar i fotoapatrata i starih radio uređaja, a sve to naći će se jednog dana u muzeju u centru Pranjana.

Izvor: Nova.rs

Igračke koje smo svi imali danas dostižu neverovatne cifre među kolekcionarima

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
14 Shares
Share via
Copy link