Novi Sad Vesti

Počinje obnova „pijanog sata“ na Petrovaradinskoj tvrđavi i trajaće 150 dana

tvrđava sat
Foto: Luftika

Obnova tornja sa satom na Petrovaradinskoj tvrđavi koštaće gotovo devet miliona dinara, a kako se vidi iz ugovora, popravke ovog simbola Novog Sada, koji je oštećen u superćelijskoj oluji prošlog jula, trajaće 150 radnih dana.

Zavod za zaštitu spomenika kulture angažovaće beogradske firme „Ornament-investinženjering“ i „Niković company“, te „Vortex Universal 021“ iz Novog Sada za ovaj posao, a iz detalja ugovora se vidi da će skoro sve radove obaviti „Ornament“.

Postignuta cena za radove je 8,8 miliona dinara, što je za dva miliona manje od procenjene vrednosti, tako da je postignuta i ušteda javnom nabavkom.

Na tenderu Zavoda pristigla je i ponuda „NPN“ iz Novog Sada, koja je bila skuplja i iznosila je 9,9 miliona dinara.

Prema projektu, radovi na tornju sa satom obuhvataju zamenu oštećenih elemenata objekta, fasadnih i unutrašnjih zidova, zaštitne ograde i trotoara uz objekat, restauraciju i konzervaciju kape tornja s dekorativnim vrhom, brojčanika sa kazaljkama, fasadne stolarije i bravarije.

Zavod je u specifikaciji detaljno opisao šta će se sve raditi, pa se tako kaže da će biti skinut postojeći malter i spolja i iznutra sve do opeke, a potom ponovo urađeno malterisanje.

Predviđeno je i da se na kapi tornja zamene oštećeni elementi drvene konstrukcije, kao i kompletni krovni pokrivač od bakarnog lima.

Toranj sa satom na Petrovaradinskoj tvrđavi obnovljen je 2013. godine, a 2016. godine automatizovani su satni mehanizam i zvonik, a rađeni su i drugi radovi.

Ostatak teksta čitajte na portalu 021.

Izvor: 021

Sat na Petrovaradinskoj tvrđavi žestoko oštećen, grad najavljuje restauraciju

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link