Magazin Srbija

Kolekcionar Kovačević proslavio se švercom slike „Stražar“, a prećutao imovinu od 130.000 €, kola i oružje

slika-strazar-nikola-kovacevic-goran-vesic

Agencija za sprečavanje korupcije pokrenula je vanrednu kontrolu imovine gradskog sekretara Nikole Kovačevića nakon teksta u kom je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) otkrio da je on kupac slike „Stražar“ Paje Jovanovića.

Iako je tvrdio da ga je Agencija i ranije proveravala i da nije našla ništa sporno, protiv njega se zapravo već vodi postupak zbog neprijavljivanja imovine.

Kako piše CINS, Kovačević godinama ne izveštava potpuno i tačno o imovini i prihodima, pokazuje dokumentacija iz postupka kontrole Agencije iz 2019. i 2020. godine.

Tako nije prijavio 130 hiljada evra koje je, kako tvrdi, dobio 2016. godine od oca na poklon i iskoristio ih za kupovinu stana, nije izvestio ni da je supruga 2018. prodala auto za 650.000 dinara (a u izveštaju o imovini i prihodima iz januara 2014. nije prijavio ni da poseduje auto).

Agencija je, takođe, našla da se na njegovo ime vodi i neprijavljeno oružje – 18 pištolja i pušaka. Kovačević se pravdao da kao aktivni član nekoliko streljačkih udruženja i takmičar koristi oružje u sportske svrhe, ali da ona zapravo pripadaju klubu.

U toku kontrole Kovačević se izjasnio da je nenamerno pravio propuste u prijavama, te da se to više nikada neće ponoviti.

„Razlog neprijavljivanja na vreme je moja loša praksa prijavljivanja svih promena početkom godine“, stoji u izjašnjenju.

Ipak, zbog svega ovoga Agencija ga je opomenula i podnela prekršajnu prijavu krajem prošle godine. Prekršajni postupak se vodi od januara 2021, ali se ročišta nisu održavala jer se Kovačević nije pojavljivao.

Kovačević je postao nadaleko poznat kada je CINS objavio da je upravo on kolekcionar koji je pokušao da prošvercuje sliku „Stražar“ Paje Jovanovića. Kako se „vadio“, Nikola Kovačević nije znao da umetnina velike vrednosti mora biti prijavljena. Carinici su tom prilikom kod njega pronašli i 15.000 € u kešu.

Tekst u celosti pročitajte na sajtu CINS-a.

Naprednjak krijumčario sliku Paje Jovanovića plaćenu 140.000€, uhvaćen na aerodromu

Čitajte Luftiku na Google vestima

80 Shares
Share via
Copy link