Magazin

Ovih 5 pesama su najopasnije za vožnju i vuku nas da “sednemo” na gas

muzika u kolima

Mnogi vozači ne mogu da zamisle vožnju bez muzike. Jedni tvrde da ih muzika drži budnim i koncentrisanim, ali postoje i oni koji kažu da im smeta i remeti pažnju.

Činjenica je da postoje pesme koje nam prijaju i muzika koja nam mnogo smeta. Šta jednu pesmu čini bezbednom za slušanje i pevušenje tokom vožnje? Kako je formirana lista opasnih pesama i šta još utiče na našu bezbednost, piše portal Headliner.

Šta pesmu čini bezbednom

Postoje brojna istraživanja na ovu temu. Iako nemamo svi isti muzički ukus, postoje neke pesme koje prosto vuku da damo gas do daske. Zašto?

Spotify je nedavno dozvolio analiziranje najslušanijih pesama s njihove platforme. Analiza je obuhvatala tempo i energiju pesme. Tempo je brzina i izražava se u bitovima po minutu (BPM). Energija se odnosi na intenzitet pesme – koliko bučno, glasno i agesivno deluje. Do kakvog su zaključka došli?

Rezultati istraživanja pokazuju da pesme čiji je tempo veći od 120BPM nisu bezbedne za slušanje tokom vožnje. Muzika koja je “bučna”, bržeg tempa i koja vam povećva broj otkucaja u minutu je takozvana smrtonosna kombinacija, prenosi Market blog.

Brži tempo podsvesno tera vozača da ubrza, kako bi se prilagodio tempu pesme. Osim toga, brz tempo utiče na to da se više fokusiramo na muziku nego na put. U nekim anketama koje su sprovedene, vozači su i sami rekli da uz neke pesme ugrozili bezbednost jer su razvili brzinu, kršili saobraćajne propise, pa i kasno počeli da koče. Zato, bilo da muziku slušate na radiju ili puštate svoju listu, kada primetite da vam koncentracija pada, promenite pesmu.

Uticaj muzike na mlade, ili kako nas ritam i melodija oblikuju više nego što mislimo…

S obzirom na to da je muzika tesno povezana sa emocijama, pesme koje vas podsećaju na neke loše situacije ili čine veoma srećnim mogu smanjiti koncentraciju. Kao što brz tempo može biti opasan, ništa manje nije nebezbedan ni veoma spori tempo. Pesme koje umiruju, usporavaju otkucaje srca, nisu bezbedne za vožnju. Optimalan tempo pesme bi trebalo biti od 60 do 100 BPM.

Neke pesme idealnog tempa

  • “7 Rings” – Ariana Grande (70BPM)
  • “Halo” – Beyonce (80BPM)
  • “Under the Bridge” – Red Hot Chilli Peppers (85BPM)
  • “Sober” – Pink (91BPM)Pored tempa i energije, da bi vam pesma prijala u vožnji treba biti jasne strukture, ritma, harmonije, stihova i refrena. Struktura takvih pesama je logična i može se pretpostaviti šta sledi. Stihovi su razumljivi a refreni lako pamtljivi, te vam neće odvlačiti pažnju toliko da postanete opasni za volanom i za sebe i za druge učesnike u saobraćaju.

Pesme koje nisu bezbedne za slušanje tokom vožnje

  • “American Idiot” – Green Day (189BPM)
  • “Don’t Let me Down” – The Chainsmokers (160BPM)
  • “The Greatest Show” – Hugh Jackman (158BPM)
  • “Castle on the Hill” – Ed Sheeran (135BPM)
  • “One Kiss” – Calvin Harris & Dua Lipa (124BPM)

Izvor: Headliner

Čečenija zabranjuje prebrzu i presporu muziku, a izvođačima daje rok da obrade svoja dela

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link