Magazin Novi Sad

Ceca Bojković i Radule iz Ateista pozvali Novosađane da masovno izađu na protest (VIDEO)

Naslovna poziv na protest
Foto: Collage / Screenshot

Zbog nasilja koje je primenjeno protiv demonstranata na skupu protiv usvajanja Generalnog urbanističkog plana (GUP), 21. jula, ispred zgrade Pokrajinske vlade, u kojem su pripadnici privatne firme za obezbeđenje, angažovani od strane vladajuće stranke hapsili i tukli ekološke aktiviste, za sutra (28. jul), najavljen je novi veliki protest ispred zgrade PU Novi sad, pod nazivom „Buna protiv mafije“.

Kako je navedeno u pozivu na protest, koji su potpisale preko 10 ekoloških i građanskih organizacija i udruženja, svrha protesta je nastavak borbe protiv spornog GUP-a, kao i zahtev da „sektor unutrašnje kontrole MUP-a i Tužilaštvo procesuiraju sve batinaše koji su kršili zakon tokom protesta 21. jula, a Zaštitnik građana pokrene postupak kontrole postupanja lica iz privatnog obezbeđenja“.

Pozivu na protest su se u međuvremenu pridružile i pojedine političke partije, poput Narodne stranke i gradskog odbora „Zajedno“, ali i poznate javne ličnosti, koje su se već istakle svojom borbom za ekološke ciljeve.

Ceca Bojković pozvala Novosađanje da spasu Šodroš od uništenja

Nakon Gorice Popović, poziv Novosađanima da se priključe protestu u što većem broju u video poruci su uputili glumica Svetlana Bojković, kao i muzičar Vladimir Radusinović Radule, alfa i omega poznatog novosadskog benda Atheist Rap.

– Dragi građani Novog Sada, od srca podržavam vašu borbu da spasete od uništenja i sačuvate Šodroš, taj sjajni rezervat prirode. Sa željom da vas bude u četvrtak što više, šaljem vam veliki pozdrav – poručila je legenda srpskog i jugoslovenskog glumišta u postu koji je na Instagramu podelila organizacija OSNA.

„Budite tamo, bitno je“

Popularni Radule iz Ateista takođe je pozvao Novosađane da se na protestu okupe u što većem broju.

– Pozdrav svima. Pozivam sve slobodne građane Novog Sada, koji su u mogućnosti da dođu u četvrtak, 28. jula, na protest ispred zgrade Policijske uprave u Novom Sadu u Pap Pavla 46. Razlozi su mnogobrojni.

Kulminiralo je donošenjem Generalnog urbanističkog plana, kojim se direktno ugrožava budući razvoj grada i kvalitet života njegovih građana i bahatost privatnog obezbeđenja, angažovanog od strane trenutnog, nazovi gradonačelnika Novog Sada, kao odgovor na uredno prijavljen zahtev građana za obraćanje odbornicima Skupštine grada. Znači, četvrtak, 28. jul, 19 časova. Budite tamo, bitno je – poručio u video poruci Radusinović.

Ponašanje privatnog obezbeđenja na protestu osudio i Rodoljub Šabić

Inače, nasilje koje su na protestu 21. jula sprovodili pripadnici privatnog obezbeđenja nad ekološkim aktivistima, prokomentarisao je u emisiji „Pokreni se“ na TV Nova Rodoljub Šabić, advokat i nekadašnji Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

– Vi ste bili svedok situacije da nekakav čovek u civilu traži od policajca lisice da bi on vezivao nekog drugog čoveka u civilu. To su sve situacije koje su nespojive sa zakonom.

Na pitanje novinarke da li Vlada, ukoliko angažuje privatno obezbeđenje, ono ima prava da se ponaša kao policija, Šabić odgovara:

– Ni govora. Jasno su definisani njihovi zadaci i ovlašćenja. Ti ljudi, posebno u onakvom broju, ako je reč o privatnom obezbeđenju, nisu ni smeli biti na ulici. Nije njihov posao uvođenje javnog reda i mira, zato postoji policija a pogotovo da se ponašaju na način na koji su postupali – poručio je Šabić.

Protest pod imenom „Buna protiv mafije“ zakazan je ispred PU Novi Sad, u ulici Pap Pavla 46, sa početkom u 19 časova.

Čovek koji je klečao na glavi demonstranta je sa Detelinare i civilno obezbeđenje SNS-a

317 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap