Magazin Svet

Vezali su joj ruke i uradili carski rez, ona je nastavila da se bori i posle 10 godina pobedila

spanjolka
Foto: ANDER GILLENEA / AFP / Profimedia

Komitet Ujedinjenih nacija presudio je da je Nahia Alkorta pretrpela akušersko nasilje tokom rođenja svog prvog deteta, što je bio epilog njene desetogodišnje borbe za pravdu.

Naime, Alkorti je dijagnostikovan posttraumatski stresni poremećaj nakon porođaja u bolnici u severnoj Španiji 2012. godine i obratila se UN-u, pošto nije uspela da dobije pravdu na španskim sudovima.

Komitet UN-a za eliminaciju diskriminacije žena (CEDAV) je u julu utvrdio da je bila podvrgnuta nizu neopravdanih intervencija koje su predstavljale akušersko nasilje, uključujući carski rez bez njenog pristanka, sa imobilisanim rukama, dok njen partner nije mogao da bude s njom u sobi.

U odluci CEDAV akušersko nasilje je opisano kao „nasilje koje trpe žene tokom porođaja u medicinskim ustanovama”, dodajući da je to „generalizovana i sistemska pojava”.

Rečeno je da Španija treba da nadoknadi Alkorti za fizičku i psihičku štetu i da osigura da reproduktivna prava žena budu zaštićena zdravstvenim i pravosudnim sistemima.

– Od donošenja presude, više od 100 žena me kontaktiralo rekavši da im se takva stvar dogodila – rekla je Alkorta, sada 36-godišnjakinja i majka troje dece, u intervjuu za AFP.

– O tome se ne priča zbog bola koji izaziva, zbog osećaja stida. Postoji ideja da je to jednostavno tako – rekla je ona.

Alkorta je patila od noćnih mora i nesanice posle porođaja koji je počeo nakon što joj je pukao vodenjak u 38. nedelji.

Ona je rekla da je u svojoj lokalnoj bolnici, u San Sebastijanu, dobila lek oksitocin, uprkos kontrakcijama i bez ikakvog medicinskog razloga. Odgovori osoblja na njena pitanja postajali su sve agresivniji, priseća se.

Dan nakon što je primljena, ginekolozi su odlučili da bebu rode carskim rezom, bez njenog pristanka i uprkos tome što joj je babica rekla da porođaj napreduje, rekla je.

– Kada sam tražila jasno objašnjenje, samo su rekli da će izvaditi bebu i da će biti gotovo za 40 minuta – rekla je Alkorta za AFP.

Sa vezanim rukama, protokolom koji se u nekim bolnicama pridržavaju prilikom porođaja carskim rezom, i mužem izbačenim iz sobe, drhtala je od straha.

– Osećala sam se potpuno u njihovoj milosti – rekla je ona za AFP.

Podsetimo, u Srbiji je peticiju “Stop akušerskom nasilju!”, koja je pokrenuta nakon ispovesti Dragane Pandurević Jovović, potpisalo preko 70.000 ljudi i kao rezultat toga KBC Zemun je objavio da će odobriti prisustvo trećih lica prilikom porođaja.

Izvor: Zadovoljna

Mučna ispovest porodilje: U Mišović više neću kročiti, sekli su me kao životinju, grlić mi je pukao

Share via
Copy link