Magazin Srbija

Četvrtina srpskog novca ode na plate i doprinose državnih službenika

Pokret obnove kraljevine Srbije (POКS) ocenio je danas da bi Vlada Srbije više novca trebalo da preusmeri u razvoj privrede i poljoprivrede, umesto što četvrtinu novca troši na plate i doprinose državnih službenika.

Kako je u pisanoj izjavi naveo predsednik POКS Žika Gojković, budžet predviđa da se privreda pomogne sa 1,5 odsto budžeta, a poljoprivreda sa tri odsto, “što je skandalozno malo”, dok će istovremeno za plate državnih službenika biti potrošena četvrtina budžeta – 513,7 milijardi dinara za plate i 53,1 milijardu za doprinose.

“Budžet treba da podstakne razvoj poljoprivrede jer će u doba pandemije, hrana biti deficitarna u svetu i cena će joj rasti. To je šansa Srbije da poveća izvoz i svoje prihode. Umesto toga predlog zakona o budžetu predvidja izgradnju stadiona 250 miliona evra i drugih infrastrukturnih objekata koji mogu da čekaju i neka bolja vremena”, rekao je Gojković, a preneo portal Nova.

Gojković je rekao da su ukupni planirani budžetski prihodi 1,336 milijardi dinara, ali da se skoro pola tog novca prihoduje od carina i PDV-a na uvoznu robu (513,7 milijardi je PDV na uvoz, dok je carina 53,1 milijardu), kao i da je takvo punjenje budžeta dokaz slabe privrede.

“Кreditima će se popraviti regionalni putevi i investiraće se u energetiku, železnicu i važne saobraćajnice i to je dobro, ali i omogući će uvozničkom lobiju da ovde lakše dovezu i prodaju svoju robu, dok mi skoro ništa od proizvoda nemamo da ponudimo za izvoz, a mogli bi poljoprivredne proizvode”, kazao je Gojković.

Novih 3 miliona dinara iz budžetskih rezervi za renoviranje Vladičanskog dvora u Novom Sadu

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

220 Shares
220 Shares
Share via
Copy link