Recepti

Brzi i ukusni recepti sa mlečnim proizvodima

Mlečni proizvodi su od davnina jedna od osnovnih namirnica u čovekovoj ishrani. Na našim prostorima, mlečni proizvodi imaju poseban značaj i deo su mnogobrojnih tradicionalnih recepata koji se prenose sa kolena na koleno, a izdvajaju po divnim ukusima koje obožavamo.

U nastavku teksta predstavljamo vam neke od najukusnijih recepata sa mlečnim proizvodima koji mogu postati deo vaše trpeze svakodnevno, ali i u posebnim prilikama.

Benefiti mlečnih proizvoda u ishrani 

Pre nego što pređemo na recepte koje ćete obožavati, razjasnimo zbog čega bi uopšte trebalo koristiti mlečne proizvode u ishrani.

Mleko i mlečni proizvodi sastavni su deo ishrane od najranijeg detinjstva pa do pozne starosti. Benefiti mlečnih proizvoda su mnogobrojni, a polaze od blagotvornog dejstva pojedinih probiotskih mlečnih proizvoda na varenje, preko obezbeđivanja važnih nutrijenata, minerala i vitamina, pa sve do pozitivnog uticaja na celokupan imuni sistem. 

Pre svega, ovi proizvodi sadrže vitamin D i tako se ubrajaju u kratak spisak namirnica sa ovim vitaminom. 

Izuzev toga, mlečni proizvodi sadrže kalcijum koji je posebno važan za jačanje kostiju. Treba pomenuti i značajnu količinu proteina koje nam obezbeđuju mlečni proizvodi, a posebno različite vrste sireva. 

Navedeni benefiti samo su jedan deo dugačke liste pogodnosti mleka, jogurta, sira i drugih mlečnih proizvoda. Imlek je već dugi niz godina jedna od vodećih kompanija kada je u pitanju proizvodnja mlečnih proizvoda, a nudeći širok asortiman namirnica koje će vam biti potrebne u svakodnevnoj ishrani, mlečni proizvodi iz asortimana ovog brenda koristiće vam i za recepte sa mlečnim proizvodima.

#1 Piletina sa povrćem i pavlakom – brz i lagan recept za letnje dane

Već krajem maja, početkom juna, pijačne tezge poprimaju mnoštvo intezivnih boja zrelog voća i povrća. U ovom periodu je posebno važno hraniti se zdravo i iskoristiti sve benefite tek ubranog povrća punog vitamina i minerala. 

Kada se ovoj kombinaciji doda sočna piletina i kremasta pavlaka, dobijate savršeno lagano, ali nutritivno bogato jelo

Potrebni sastojci za 4 osobe:

  • 800 g belog pilećeg mesa 
  • 2 čaše kisele pavlake
  • oko 500 g povrća po želji – brokoli, šargarepe, krompir, grašak i td. 
  • Ulje, so, biber i drugi začini po želji

Priprema:

Iseckati pileće belo meso na kockice i staviti u zagrejani nauljani tiganj. Dodati začine i pržiti dok ne dobije specifičnu rumenu boju. Dodati iseckano povrće, još malo začiniti. Dodati malo vode, poklopiti i dinstati na tihoj vatri dok ne omekša. Nakon što je sve omekšalo, sipati dve čaše kisele pavlake, promešati i dinstati dok se pavlaka ne zgusne. Prijatno!

#2 Ovsena kaša – zdrav način da započnete dana

Benefiti ovsene kaše su mnogobrojni. Izuzev izvanrednog ukusa, na ovaj način unosite neophodnu količinu nutrijenata, a ovo jelo će vas dugo držati sitim i pružiti vam preko potrebnu energiju za početak dana. 

Ovsenu kašu možete pripremati po želji sa jogurtom ili mlekom, a postupci se razlikuju utoliko što ovsenu kašu sa mlekom možete da grejete, dok sa jogurtom to nije slučaj. Ukoliko se odlučujete da je pravite sa jogurtom, preporuka je da ovsene pahuljice duži vremenski period odstoje u jogurtu (mogu biti potopljene i celu noć u frižideru). 

Sastojci: 

  • 4 kašike ovsenih pahuljica
  • 3 dcl mleka
  • šaka orašastog voća po izboru – lešnici, bademi, orasi
  • sveže voće po izboru (predlog – 1 banana i nekoliko komada crvenog voća)
  • suvo voće po izboru (suvo grožđe, brusnice, suve višnje, i td.)

Priprema: 

Preliti ovsene pahuljice mlekom, staviti na srednju temperaturu i mešati dok se ne sjedini (ne duže od pet minuta). Skinuti sa šporeta i dodati iseckano voće i orašaste plodove po izboru. 

Još jednostavniji postupak bi bio da ostavite pahuljice potopljene u mleko tokom noći i ujutru samo dodate ostale sastojke po želji. Sve što je preostalo jeste da uživate u preukusnom, zdravom i nutritivno bogatom obroku! 

#3 Najpoznatija torta od sira – Čizkejk

Čizkejk (Cheesecake) u bukvalnom prevodu znači kolač sa sirom. Čizkejk je okrugla torta od sira i smatra se da potiče još od vremena antičke Grčke, a danas se sprema širom sveta po raznovrsnim recepturama. Ono što je svakako nepromenjivo jeste njen osnovni sastojak – krem sir. 

Čizkejk sa jagodom na vrhu na plavom tanjiru

Sastojci – kora od keksa: 

  • 300 g mlevenog keksa
  • 125 g maslaca
  • 2 kašike šećera u prahu 
  • 120 ml soka od pomorandže

Sastojci – fil: 

  • 400 g krem sira
  • 150 g šećera u prahu
  • 180 g kisele pavlake (20% mlečne masti)
  • 280 ml slatke pavlake
  • 1 kesica želatina
  • 50 ml hladne vode

Sastojci – preliv:

  • 300 g malina ili drugog voća po izboru
  • 300 ml vode 
  • 100 g šećera 
  • 1 kesica želatina 
  • 100 ml hladne vode

Priprema: 

Za koru od keksa izmiksati maslac i šećer u prahu, a zatim dodati mlevenu plazmu i sipati sok od pomorandže. Promešati smesu dok se ne sjedini adekvatno i izručiti u kalup (22-26 cm). Staviti u frižider dok se priprema ostatak torte. 

Za središnji deo, osnosno fil, preliti kesicu želatina sa 50 ml hladne vode i ostaviti da nabubri. Slatku pavlaku mikserom pretvoriti u čvrst šlag, a potom postepeno dodavati krem sir i mešati dok se ne sjedini. 

Postupak ponoviti i sa kiselom pavlakom. Nabubreli želatin zagrejati 5 sekundi u mikrotalasnoj i dodati kašiku fila u njega, promešati, zatim sipati sve u fil, dobro sjediniti i staviti preko kore od keksa. Vratiti tortu u frižider. 

Dolazi na red i preliv za koji treba da prelijete kesicu želatina sa 100 ml vode i ostaviti da nabubri. Maline (ili voće po izboru) izblendirati sa 300 ml vode (možete i izmiksovati), a zatim dodati šećer i staviti na ringlu. 

Nakon ključanja kuvati još 5-10 minuta (skinuti penu koja se stvori), pa skinuti sa ringle. Sa želatinom ponoviti isti postupak kao u slučaju belog fila, ostavite smesu da se prohladi desetak minuta, pa sipati preko belog fila. Torta se služi nakon što se prohladi u frižideru. 

Recepti koje smo vam predložili predstavljaju samo jedan mali deo ogromne riznice tradicionalnih, ali i modernih recepata sa mlečnim proizvodima. Budite kreativni, te sami osmislite obrok po sopstvenom ukusu, a sasvim je sigurno da će mlečni proizvodi svakom jelu dati posebnu strukturu i aromu!

Čitajte Luftiku na Google vestima

Mateja Panović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link