Recepti

6 slatkih i ukusnih poslastica za svaku priliku

Uživanje u slatkim poslasticama predstavlja jedan od osnovnih zadovoljstava koje nas čini srećnima. Bez obzira da li slavimo poseban događaj, delimo trenutke sa voljenima ili jednostavno želimo da uživamo u nečemu ukusnom, ove poslastice uvek donose radost i zadovoljstvo.

U ovom članku donosimo šest slatkih i ukusnih poslastica koje su savršene za svaku priliku, bilo da su to porodična okupljanja, proslave ili samo trenuci kada želite da sebe počastite nečim posebnim. Od tradicionalnih klasika do kreativnih noviteta, ovi deserti pružaju nezaboravan i ukusan doživljaj za svakoga.

1. Krempita

Kada se pomene krempita, prva asocijacija je ukusna kremasta poslastica koja zahteva dosta truda i vremena za pripremu. Ipak, ne morate da budete vrhunski kuvar ili da posedujete veliko iskustvo u kuhinji, jer za samo pola sata možete napraviti desert koji će vam se topliti u ustima.

Brzo se prave, a još brže nestaju sa tanjira i verovatno nećete moći da odolite da ne pojedete više od jednog parčeta.

2. Moskva torta

Postoji desert koji je nazvan po glavnom gradu Rusije, a nastao je u srcu Beograda. Recept za ovaj desert, nazvan “Moskva šnit”, potiče iz 1974. godine i izvorno je kreiran kao specijalitet hotela “Moskva” na Terazijama. Anica Džepina, prva šefica nove poslastičarnice hotela, sastavila je recept za ovu tortu, čije su glavne karakteristike ostale tajna.

Ipak, podelila je neke detalje zbog kojih je Moskva torta jedan od najomiljenijih slatkiša u Srba. Njena tajna leži u gusto skuvanom ananasu i višnjama koji dodatno produžavaju svežinu i trajnost torte. Kora se pravi od mlevenih oraha, brašna i keksa, dodavanjem badema za beli izgled. 

3. Rafaelo kuglice

Kada je reč o sitnim kolačima rafaelo kuglice su neizostavan deo poslužavnika. Na posnoj slavi, beli zalogaji su obavezni. Ove kuglice mogu biti napravljene sa slatkom pavlakom ili mlekom u prahu, i obe varijante su podjednako ukusne.

Rafaelo, popularna  poslastica od kokosa i belog badema, predstavljena je 1990. godine od strane poznatog italijanskog proizvođača slatkiša. Međutim, pored ovog komercijalnog proizvoda, srpske domaćice su pokazale svoju kreativnost stvarajući svoju verziju posne poslastice od kokosa za slavsku trpezu tokom posta. 

Ove fine kuglice od kokosa pružaju isti užitak kao i Rafaelo, ali su pripremljene na način koji odgovara verskim obavezama. Priprema zahteva minimalno vreme, a rezultat su ukusni beli zalogaji koji se tope u ustima.

4. Lava kolač

Lava kolač je izuzetno primamljiv, obogaćen kremastim ukusom i jednostavnom pripremom. Poreklo ovog deserta datira iz osamdesetih, a postoje različita tumačenja o njegovom stvaranju. Francuski kulinar Mišel Bras tvrdi da je desert osmislio 1981, dok Žan-Žorž Vonžeriten navodi 1987. kao godinu stvaranja. 

Iako oba recepta vode do sličnih rezultata, razlikuju se u metodologiji. Brasova verzija uključuje smrznuto srce torte prekriveno testom od pirinča, dok je Vonžeritenova verzija jednostavnija, sa čokoladnom smesom ispečenom u vreloj rerni.

5. Baklava rolnice sa orasima i grizom

Rolnice baklave sa orasima i grizom, nova i zanimljiva varijanta tradicionalne baklave, odličan su izbor za ljubitelje slatkiša. Upakovane pojedinačno, pružaju jedinstvenu estetiku i lako se serviraju. 

Njihova priprema je jednostavna, a ukus fantastičan. Sa hrskavom korom, bogatim punjenjem i sočnim prelivom, ove rolnice predstavljaju hit na svakoj svečanosti. Odgovaraju svima koji traže nešto novo i uzbudljivo u svetu slatkiša.

6. Bajadera

Bajadera je simbol kulinarskog nasleđa i univerzalne ljubavi prema slatkišima.Svaka domaćica čuva svoj recept od bake, što čini bajaderu posebnom. Sastoji se od slojeva oraha i čokolade, koji obogaćuju njen kremast i bogat ukus. 

Tajna njene teksture je u sirupu od šećera i vode, koji povezuje sastavne delove. Savremene verzije smanjuju šećer, ali i dalje otporno čuvaju izvorni ukus. Priprema zahteva pažnju, a rezultat je izuzetan kolač koji spaja tradiciju i savršenstvo ukusa.

Prekipelo mu je od fud-blogera, pa sladoled plaćaju duplo, umesto da dobiju džaba

Čitajte Luftiku na Google vestima

Darko Damnjanović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link