Magazin

“Ti si se udala, ne uzimaj bratu polovinu stana”: Beograđanka šokirana majčinim rečima

svadja-rasprava

Porodice u Srbiji i dalje pucaju zbog nasledstva, a samo nasleđivanje često se okončava posredstvom suda. Ipak, priče u kojima se, u 21. veku, i dalje smatra da ženskom detetu ne treba ostaviti ništa (ili tek ponešto), a muškom sve, i dalje nas šokiraju.

Takva je i priča jedne Beograđanke koja je svoje iskustvo podelila na Tviteru.

– Tata i deda su mi rekli ti si se udala. Onda je pre mesec dana tata iznenada umro, mama je rekla “moj savet je da ne uzimaš bratu celu polovinu stana, ti već imaš stan (muževljev). Ako nešto znači, svi smo rođeni u Beogradu, ali ništa manje zaostali od običnih divljaka – napisala je ona.

Praksa pokazuje da se češće tuže braća nego sestre, da sestre retko tuže braću, povremeno deca tuže majke, ne i majke decu, piše Kurir.

Muževi često ostavljaju nasledstvo ženama, a deca povremeno pobijaju testament nudeći se da budu staraoci majke.

Testament se može pobiti i iz razloga neuračunljivosti, eventualnog falsifikovanja, ali zbog tzv. nužnog dela. Zavađeni srodnici se ne izmiruju, a šteta je mogla biti sprečena na dva načina.

– To je vrlo česta situacija – kaže u razgovoru advokat Ahmed Delimeđac navodeći da se i u drugim postupcima često sude srodnici.

– Praksa i naša priroda je da se najviše tužimo sa ljudima koji su nam najbliži. Da li je razlog tome što smo s njima u najvećem kontaktu, pa onda dolazi do raznih razmirica – razmišlja o uzrocima.

Navodi i da je moć u rukama ostavioca, te da se pitanje podele nasledstva može rešiti ugovorom o raspodeli imovine za života ili testamentom.

– Bolje da se ljute na mrtvog čoveka, nego da se svađaju između sebe – ocenjuje advokat.

“Ja sam ona žena koja se posvađala sa braćom i sestrama zbog nasledstva, pohlepa nas je uništila”

Izvor: Telegraf

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link