Magazin

Ilinka i Đuro iz Kanade 700.000 € ušteđevine ostavili bolesnoj deci iz Srbije

baka i deka
Foto: Profimedia

Dobrotvorni čin bez presedana dogodio se 2016, kada je Institutu za majku i dete javljeno da će dobiti donaciju od preko 700.000 evra.

Donator nije bila neka javna ličnost, već baka i deka Đuro i Ilinka Trifunović koji su usled balkanskih previranja otišli u inostranstvo, gde su do kraja živeli.

“Institut za majku i dete u Beogradu dobio je donaciju vrednu 750.000 evra, koju je testamentom zaveštao bračni par srpskog porekla iz Kanade Đuro i Ilinka Trifunović, a ta sredstva su uložena u uređenje više odeljenja ove zdravstvene ustanove, kao i za nabavku medicinske opreme”, glasila je tadašnja vest.

Bračni par Trifunović je poreklom iz Kosovog polja u Dalmaciji, odakle su u Kanadu otišli posle Drugog svetskog rata.

– To je čin bez presedana. Tako nešto se nije dogodilo, bar u poslednjih 30 godina koliko sam ja u zdravstvu – rekao je tada dr Radoje Simić.

Testamentom su svoju životnu ušteđevinu zaveštali bolesnoj deci, što je tada bila najveća pojedinačna donacija nekoj zdravstvenoj ustanovi u Srbiji za poslednjih 30 godina, a tom Institutu od kada postoji.

Neverovatna ljubav

Trifunovići nisu bili bilo kakav par. Sudeći po čitulji koja je objavljena na kanadskom sajtu za posthumna opraštanja, Ilinka i Đuro su bili u skladnom braku preko 55 godina, a oboje su bili aktivni članovi srpske zajednice u dijaspori i pomagali svom narodu i za života. Ilinka je imala dve sestre koje su tada živele u Engleskoj, a ona i Đura imali su rođake, unučiće i praunučuće. Odlučili su ipak da nakon svoje smrti novac ne ostave članovima porodice nego srpskoj deci.

Zahvaljujući njima, Institut za majku i dete tada je potpuno obnovio odeljenje dečje patologije, jedino odeljenje dečje patologije na Balkanu.

Rođaka bračnog para Trifunović tada je izjavila da joj je puno srce zbog njihovog velikog dela.

– Veoma sam ponosna i srećna zbog toga što će njihova donacija pomoći najmlađim pacijentima u Institutu za majku i dete. Ujak i ujna nisu imali dece, pa im je upravo zbog toga bila želja da pomognu takvoj ustanovi – rekla je ona.

Trifunovići su se posle Drugog svetskog rata odselili za Kanadu i tamo su se sve do penzije bavili uzgojem živine na farmi.

– Ujak je i za života bio veliki humanitarac. Donirao je novac za izgradnju crkve u Hamiltonu, zatim manastiru Hilandar kad je bio požar i mnogim drugim institucijama. Bio je veliki čovek i ponosna sam na njega – izjavila je rođaka tog bračnog para velikog srca.

Izvor: Kurir.rs

Testament dementne bake porodicu ostavio u šoku, ostavila 3 miliona € vodoinstalateru

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
370 Shares
370 Shares
Share via
Copy link