Magazin

Hrabri brat i sestra probijaju se na konjima kroz sneg na Goliji da meštanima dostave hranu

Protekle sedmice na Goliji su zbog velikih snežnih nanosa brojna sela bila odsečena od sveta. Da bi komšijama iz susednih sela pritekli u pomoć, jedanaestogodišnja Mira i petnaestogodišnji Đorđe Resimić kroz smetove, kao pravi heroji ivanjičke planine, probijali su se na konjima.

„Obučem se, obujem čizme, sednem na konja i krenem polako kroz smetove“, kaže Đorđe koji sa sestrom Mirom jaše ivanjičkim krajem – deca konjima probijaju snežne smetove i meštanima raznose hranu. Za njih nema zime, kaže ovaj hrabri tinejdžer.

Dok njihovi vršnjaci snežne oluje prate na internetu ušuškani u toplini porodičnog doma ova deca pravi su junaci planine, kako se i može videti u prilogu Infolige.rs.

Petnaestogodišnji Đorđe Resimić i njegova jedanaestogodišnja sestra Mira na konjima probijaju snežne smetove spremni da priteknu u pomoć komšijama u Erčegama, Bratljevu ili Kovilju.

Đorđe je u poslednjem snežnom nevremenu koje je zahvatilo podgolijski kraj i ivanjičku opštinu hrabro gazio sneg na svom Doratu, donosio hranu i namirnice za meštane.

On jaše konje od osme godine.

– Lepo je ovde kad padne sneg, i leti je lepo – kaže Đorđe.

Njegova sestra Mira kaže da vreme provodi ili kod kuće ili jašući ili čuvajući ovce. Drugari iz grada pitaju je kako je naučila da jaše, i zavide joj na toj veštini.

– Više volim ovde da budem nego da igram igrice – kaže Mira.

Mešatni Erčega kažu da se sada, u odnosu na prethodne godine, redovno čisti ali ipak je život u selu težak. I naša ekipa je, da bi stigla u smo srce ovog sela, morala da koristi jedino efikasno prevozno sredstvo.

– Navikli smo. Kad ne može kolima ili traktorom, izađemo konjima – kaže jedan od meštana, a drugi dodaje: lepše je konjem nego čak i „ladom nivom“.

Fotografije tri sestre kako galopiraju na konjima po snegu oduševile su region (VIDEO)

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

85 Shares
Share via
Copy link