Magazin

Hrabri brat i sestra probijaju se na konjima kroz sneg na Goliji da meštanima dostave hranu

brat-sestra-sneg-konji

Protekle sedmice na Goliji su zbog velikih snežnih nanosa brojna sela bila odsečena od sveta. Da bi komšijama iz susednih sela pritekli u pomoć, jedanaestogodišnja Mira i petnaestogodišnji Đorđe Resimić kroz smetove, kao pravi heroji ivanjičke planine, probijali su se na konjima.

“Obučem se, obujem čizme, sednem na konja i krenem polako kroz smetove”, kaže Đorđe koji sa sestrom Mirom jaše ivanjičkim krajem – deca konjima probijaju snežne smetove i meštanima raznose hranu. Za njih nema zime, kaže ovaj hrabri tinejdžer.

Dok njihovi vršnjaci snežne oluje prate na internetu ušuškani u toplini porodičnog doma ova deca pravi su junaci planine, kako se i može videti u prilogu Infolige.rs.

Petnaestogodišnji Đorđe Resimić i njegova jedanaestogodišnja sestra Mira na konjima probijaju snežne smetove spremni da priteknu u pomoć komšijama u Erčegama, Bratljevu ili Kovilju.

Đorđe je u poslednjem snežnom nevremenu koje je zahvatilo podgolijski kraj i ivanjičku opštinu hrabro gazio sneg na svom Doratu, donosio hranu i namirnice za meštane.

On jaše konje od osme godine.

– Lepo je ovde kad padne sneg, i leti je lepo – kaže Đorđe.

Njegova sestra Mira kaže da vreme provodi ili kod kuće ili jašući ili čuvajući ovce. Drugari iz grada pitaju je kako je naučila da jaše, i zavide joj na toj veštini.

– Više volim ovde da budem nego da igram igrice – kaže Mira.

Mešatni Erčega kažu da se sada, u odnosu na prethodne godine, redovno čisti ali ipak je život u selu težak. I naša ekipa je, da bi stigla u smo srce ovog sela, morala da koristi jedino efikasno prevozno sredstvo.

– Navikli smo. Kad ne može kolima ili traktorom, izađemo konjima – kaže jedan od meštana, a drugi dodaje: lepše je konjem nego čak i “ladom nivom”.

Fotografije tri sestre kako galopiraju na konjima po snegu oduševile su region (VIDEO)

49 Shares
Share via
Copy link