Magazin Srbija

Blokade širom Srbije, u Beogradu skup zabranjen, u Požegi uhapšeno 12 građana

protesti-beograd-zandarmerija
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nakon što je organizacija “Kreni-promeni” najavila da će danas od 14 zajedno sa građanima blokirati puteve i mostove u Srbiji, brojni građani okupili su se na platou ispred Palate pravde i krenuli su u šetnju ka Gazeli.

U koloni građana su Dragoljub Bakić, Aleksandar Jovanović Ćuta…

Građani skandiraju „Vučiću lopove“, dok policija poručuje neće moći dalje od kordona u Savskoj ulici. Demonstranti na čelu kolone pokušali su da probiju kordon policije u Savskoj kako bi prošli dalje ka Gazeli.

Saobraćaj u Savskoj ulici je potpuno obustavljen, formiran je jak kordon policije, a protestanti još pristižu. Sa policajcima u kordonu pokušao da je razgovara Aleksandar Jovanović Ćuta, govoreći da je ovo i njihov grad.

Kod Mostarske petlje su jake policijske snage, a prema rečima našeg reportera, ne puštaju ni građane ni novinare.

Veliki broj građana i vozila koji su se uputili ka mostu Gazela u trenutku kada je došlo do blokade, ostalo je „zaglavljeno“ na prilazima petlji Mostar.

Savi Manojloviću uručen je ispred Beogradskog sajma rešenje o zabrani skupa. Policajac ga je upozorio i poručio da je policija tu da sprovodi zakon. On je rekao da je svestan posledica i istorija će suditi o njegovim odlukama, prenosi Nova.rs.

Manojlović je posle toga medijima rekao da će, uprkos odluci MUP-a, blokirati i danas Gazelu i pozvao je građane da blokade saobraćajnica vrše u manjim grupama, jer „masovne grupe mogu lako blokirati“. Ako zahtevi ne budu ispunjeni, kaže, Srbija će „naredne subote stati“.

mostar-most
Foto: Julija Vojinović/Luftika

Policija se primećuje na više lokacija u gradu, a automobili Žandarmerije su ispod mosta Gazela.

Veliki protest građana, ekoloških aktivista i organizacija, zakazan je za danas od 14.00 sati, a pored Beograda, biće blokirane i deonice širom Srbije – u Novom Sadu, Bačkoj Palanci, Šapcu, Valjevu, Gornjem Milanovcu, Preljini, Kragujevcu i Kruševcu. Organizatori su takođe najavili da, pored navedenih, postoji mogućnost da neke saobraćajnice budu blokirane iznenada.

mostar-gradjani
Mostarska petlja/Foto: Julija Vojinović/Luftika

Ispred Gradske opštine Požega danas se mirno okupilo 12 ljudi sa namerom da blokiraju saobraćajnicu. kako je potvrdila Ljiljana Bralović iz pranjanskog udruženja Suvoborska greda ljudi, njih 12 je privedeno.

Povodom najava na društvenim mrežama da će danas biti organizovane blokade saobraćaja, Ministarstvo unutrašnjih poslova „želi da obavesti javnost da je svaka blokada saobraćaja kršenje zakona kao i održavanje neprijavljenih skupova“, navodi MUP u saopštenju.

Plan organizatora jeste da se blokiraju najveće saobraćajnice i tako iskaže nezadovoljstvo zbog donošenja Zakona o referendumu i eksproprijaciji, kao i već konstantnoj temi poput dolaska firme Rio Tinto.

Organizatori su ostavili mogućnost da određene lokacije budu iznenada blokirane, pa se pretpostavlja da navedene lokacije neće biti jedine koje će biti ispunjene građanima.

„Kreni-promeni“ ranije je pokrenula peticiju protiv Zakona o referendumu i projekta „Rio Tinta“ i najavila da će ukoliko Skupština usvoji zakon organizovati blokadu auto puta. To se i desilo. Poslanici su izglasali zakon zbog čega se, prema najavama, danas od 14 sati organizuju blokade puteva širom zemlje.

– Očekujemo da odustane od ideje otimanja suverenosti od građana. Prvo, ovim zakonom se uvodi plaćanje takse za overu potpisa, što znači da će građani da bi ostvarili svoje ustavno pravo predlaganja zakona morati da nađu milion i dvesta hiljada dinara minimum. Drugo, iako se poziva na način na koji je rešeno finansiranje političkih stranaka, za građanske inicijative nema finansiranja iz javnih izvora, a za političke stranke ima – rekao je Savo Manojlović iz organizacije „Kreni-promeni“ u najavi protesta.

Pored Manojlovića, poziv građanima uputio je i Aleksandar Jovanović Ćuta koji je građanima poželeo srećan dan blokade, dok je policiji poručio da dobro razmisli na čijoj će biti strani.

– Dragi prijatelji, građani, saborci i svi hrabri ljudi. Svima nama koji danas ustajemo da branimo našu Srbiju, od onih koji su rešili da nam je otmu da nam je truju, kasape i prodaju stranim kompanijama. Želim da danas budemo hrabri i da zajedno ovu borbu teramo do kraja do pobede – rekao je Jovanović i poručio:

– Policiji želim posebno da poručim da dobro razmisli na čijoj će strani biti. Neka vam je srećan dan blokade i vidimo se na ulici – zaključio je Ćuta.

U Beogradu se očekuje pojačano prisustvo policije, a u toku je i izborna skupština SNS gde su došli građani iz cele zemlje, pa se očekuje dodatna gužva.

Nebojša Krstić preti aktivistima bacanjem sa mostova

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

1.6K Shares
1.6K Shares
Share via
Copy link