Uncategorized

Sestre izmislile svoj jezik, uništavale sve što dotaknu, a u ludnici skovale morbidan plan

bliznakinje

Čuvene jednojajčane bliznakinje Džun i Dženifer Gibons iz Velike Britanije razgovarale su međusobno specijalnim jezikom i 12 godina su provele u psihijatrijskoj klinici.

Kada su imale 18 godina, u oktobru 1981. godine, Džun i Dženifer su posmatrale kako gori prodavnica traktora u Velsu, a Džun je tada zapisala u svom dnevniku:

„Danas sam je spalila, naravno, uz pomoć Dženifer. Najveći trenutak u mom životu. Slika koja će zauvek živeti u mom umu“.

Ovaj požar je bio jedan od četiri koje su sestre podmetnule u periodu od pet nedelja, a tu je bio i niz vandalizama, provala i krađa. Uhapšene su kada su pokušale da spale lokalnu školu i njihova priča privukla je pažnju britanskih novinara, posebno Mardžori Volas iz „Sunday Times-a“, koja je kasnije o njima napisala i knjigu.

Bliznakinje su kasno progovorile, ali ih je bilo teško razumeti zbog urođene govorne mane. Odlučile su da, ako ih ne razumeju, nikada ih niko više neće ni čuti.

Njihova ćutljivost, međusobna povezanost i zavisnost, ali i boja kože, doveli su do mnogih neprijatnosti u školi, pa su ih nastavnici puštali pet minuta ranije sa časova, kako bi na miru stigle kući. Sve više su se povlačile.

2000. godine Džun je rekla da su ona i njena sestra imale ritual u kojem bi klečale pored kreveta i molile Boga za pomoć:
„Molile smo se kao lude da nam Bog ne dozvoli da povredimo porodicu, da nam da snage da razgovaramo sa majkom, ocem. Nismo mogle. Bilo je teško“.

Lekar koji je 1976. godine posetio školu radi sprovođenja vakcinacije primetio je njihovo čudno ponašanje. Nisu govorile i hodale su spuštenih glava, bile su gotovo sinhronizovane i činilo se da su u transu: „Bile su potpuno bezizražajne. Vi im nešto govorite, a one ne reaguju. Nikada nisam video ništa slično“, rekao je lekar.

Na 14. rođendan poslali su ih u specijalnu školu, gde su podvrgnute psihoanalizi. Pokušali su s tretmanima, a sesije su snimane skrivenim mikrofonima i kroz jednosmerno ogledalo. Terapeutkinja je ubrzo primetila da su razgovarale tek kada bi ona napustila sobu, i to jezikom koji je bio brza mešavina engleskog i barbadoskog kreolskog.

Na suđenju za provalu, paljevinu i krađu u maju 1982, DŽun i Dženifer su priznale krivicu. Nakon što im je dijagnostikovan psihopatski poremećaj ličnosti, osuđene su na pritvor neodređenog trajanja u bolnici „Brodmur“, najobezbeđenijoj britanskoj psihijatrijskoj ustanovi, gde su pacijenti većinom osuđeni za teške zločine. Sa 19 godina bile su najmlađi zatvorenici svih vremena.

Potom je počelo lečenje antipsihoticima. U martu 1993, bliznakinjama je odobren premeštaj u kliniku koja je imala manje striktna pravila.

Novinarka kaže da je Dženifer rekla: „Mardžori, moraću da umrem. Zato što smo tako odlučile. Sklopile smo pakt. Dženifer mora da umre da bi omogućila drugoj da bude slobodna“.

I to se i dogodilo. Dženifer je sve manje govorila, a tokom putovanja do klinike „Kazvel“, spavala je u sestrinom krilu, otvorenih očiju. Sestra koja je pristala na žrtvu odvedena je uskoro u bolnicu, jer se osećala sve lošije, i umrla je 9. marta te 1993. godine,, a dijagnoza je bila – akutni miokarditis (upala srčanog mišića). Obdukcijom je utvrđeno da nema tragova droga ili otrova. Izgledalo je da je umrla – zato što je tako odlučila.

Džun je iskoristila slobodu koju joj je Dženifer darovala. Sve brže se oporavljala i počela samostalno da živi u blizini doma svojih roditelja.

Izvor: Facebook/Planeta zanimjivosti

Snajperov piroman palio automobile po Novom Sadu, osuđen na 18 meseci zatvora

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

105 Shares
105 Shares
Share via
Copy link