Beograd Magazin

Beogradska železnička stanica danas je tužna deponija u centru glavnog grada

železnička
Foto: PRintscreen

U centru Beograda prizor koji slama srca čak i onih koji nikada nisu doživeli prestoničku železničku stanicu u njenom punom sjaju.

Umesto perona nekadašnje Glavne železničke stanice u centru Beograda, koja je pre korone trebalo da bude pretvorena u muzej, trenutno se nalazi ogromna gomila šuta i raznoranog smeća.

Ova stanica nije u funkciji već četiri godine, a na mestu gde su se nekada nalazili peroni sada su vidljive velike količine kesa, dasaka, kartona i drugog otpadnog materijala.

železnička 1
Printscreen

Podsetimo, predviđeno je da se u zgradi nekadašnje Glavne železničke stanice nađe Istorijski muzej Srbije.

Inače stanica je građena između 1882. i 1885. po planovima arhitekte Dragutina Milutinovića i ima status spomenika kulture.

Prvi voz sa te stanice krenuo je 1884. godine za Zemun, dok je poslednji voz sa stanice krenuo 134 godine kasnije – 30. juna 2018. godine za Budimpeštu, nakon čega je stanica i zatvorena.

Generacije Beograđana odavde su kretale ne more, nema kod koga pruga Beograd-Bar, a da ima 40+, ne izaziva nostalgiju i sećanje na bezbrižno detinjstvo. Za generacije je ovo što sada vide pretužan prizor.

Izvor: Blic.rs

Putnicima iz Srema, Loznice i Šapca ukinuta direktna vozna linija do Beograda

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

233 Shares
233 Shares
Share via
Copy link