Magazin Putovanja

Turisti su je obožavali, a danas je deponija i najprljavija plaža na svetu (VIDEO)

najprljavija plaza

Grčko ostrvo Krit nudi neke od najlepših plaža u Evropi. Priroda prem Kritu nije bila škrta, ostrvo od istoka do zapada obiluje zelenilom, a prelepi pejzaži se ređaju jedan za drugim.

Neki delovi obale se, međutim, suočavaju sa ozbiljnim problemom zagađenja, uzrokovanog onima koji koriste priobalna područja, ali i onih koji transporortuju robu preko mora. Tako pored najlepših plaži postoje i one najzagađenije, a posebno se ističe jedna.

Reč je o plaži Analukas koja se nalazi u prefekturi Lasiti. Ova plaža je tipičan primer ljudskog nemara zbog kog tone smeća i plastike pluta u vodama Egejskog mora. Sa pučine se otpad prenosi vetrom i jakim morskim strujama i završava na ovoj plaži.

Plaža Analukas je jedna od 477 plaža u regionu Krita, udaljena 49,1 km od centra, grada Kastelija. To je jedna od plaža naselja Analukas, udaljena samo 1,1 km od centra. Plaža se nalazi u urbanoj zoni, među planinama.

Količina smeća je tolika da je plaža neupotrebljiva i da više liči na deponiju, nego na obalu mora.

Više puta su razne ekološke organizacije pokušale da je očiste, ali bezuspešno. Poslednji pokušaj čišćenja bio je krajem 2017. godine, ali do avgusta 2018. plaža je ponovo izgledala kao smetlište, zbog novih struja bila je prljavija nego ikada.

Inače, ovo područje je nekada bilo turistička atrakcija. Naime, u oblasti gde se nalazi plaža Analukas, nedaleko od Sitije, nalazi se napušteno naselje SOE, koje je nekada bilo turistički kompleks. Naselje ima veliki turistički potencijal, planirano je da se očisti, ali ekološki problem je preveliki da bi se rešio tako brzo.

U video snimku mežete pogledati kako plaža izgleda danas. Snimljena je iz ptičje perspektive i pokazuje koliku štetu prave ljudi prirodi.

Izvor: Srbija danas

Ljubicu sa dvoje dece u Grčkoj izbacili iz smeštaja zbog kolača, a onda su i ostali Srbi podelili svoje muke sa letovanja

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link