Magazin

“Voleo bih da čujem razgovore između Terzića i Vučića”: Belivuk na saslušanju za pranje novca spominjao predsednika FKCZ

velja i marko
Printscreen

Kriminalna grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića tereti se za pranje novca stečenog kriminalnim aktivnostima, a optuženi su, kako se sumnja, pomenuti novac ulagali u nekretnine, automobile i satove i na taj način pokušali da ga uvedu u legalne tokove. Optuženi su negirali krivice za pranje novca, a jedan od vođa klana tokom saslušanja je pomenuo predsednika Srbije Aleksandra Vučića i direktora FK Crvena zvezda, Zvezdana Terzića, prenosi Nova.

Miljković se tereti da je novac stečen vršenjem krivičnih dela davao pokojnom dedi Miladinu Miljkoviću, koji je znao da njegov unuk nema zakonita primanja, navodi se u optužnici koju je protiv njih podiglo Javno tužilaštvo za organizovani kriminal.

Stariji Miljković je kupovao imovinu u ime unuka, u nameri da se prikrije stvarni vlasnik.

„Reč je o trosobnom stanu u Čačanskoj ulici koji je Miladin Miljković avgusta 2015. godine uzeo i koji je prodavcu plaćen ukupno 83.000 evra na ruke. Dva meseca kasnije, Miladin je na svoje ime kupio stan na Paliluli u iznosu od 42.000 evra. Juna narednog godine, Miladin je kupio četvorosoban stan na Paliluli četvorosoban stan u iznosu od pet miliona dinara“, navodi se u optužnici protiv Belivuka, Miljkovića, njihovih supruga Bojane i Tanje, kao i ostalih optuženih.

Miljković se sa suprugom Tanjom tereti i da je od novca stečenog kriminalnim putem kupio stan u Ulici Živka Davidovića, koji je plaćen 99.613 evra. Miljković se tereti i da je od kriminalnog novca kupio satove „roleks“, jedan vredan skoro dva miliona dinara, dok je drugi vredan 444.569 dinara, ali i „brejtling“ vredan 260.908 dinara.

Zemljište u Vrčinu, skupoceni automobili

Sa druge strane, Veljko Belivuk i njegova supruga Bojana terete se da su od januara 2016. do avgusta 2018. godine izvršili konverziju imovine iako su znali da novac potiče iz krivičnih dela.

„Belivuk je svojoj suprugi davao novac na ruke koji je ona ulagala u nekretnine. Reč je o građevinskom zemljištu u Vrčinu koje je plaćeno 10.000 evra prodavcu u gotovini. Takođe, reč o stanu na Zvezdari, u iznosu od 133.445 evra. Belivuk i njegova supruga terete se da su novac ulagali i u automobile, pa su tako marta 2016. kupili „citroen c4“, zatim nekoliko meseci kasnije „rendž rover“, koji su potom prodali. Terete se da su novcem stečenim vršenjem krivičnih dela kupili i „voksvagen“, vredan 2.934.000 dinara, kao i „škoda superb“ od 16.500 evra“, navodi se u optužnici.

Belivuk je posedovao i sat „roleks“ vredan 2.222.0888 dinara. Na dan hapšenja Belivuk je kod sebe imao i veću svotu novca i to – 31.770 evra, 369.000 dinara, 11.090 turskih lira, 3.000 mađarskih mađarskih forinti, dok je kod Bojane Belivuk, aprila 2021. godine, zaplenjeno 19.770 evra.

Među optuženima je i tašta Veljka Belivuka, Snežana Đorđević. Ona se tereti da je novac, koji joj je dao zet, uložila u kupovinu stana u Kozarčevoj ulici u iznosu od 90.000 evra.

Vođe klana terete se i da su zajedno kupili tri parcele, na ime Milana Budimira. Reč je o parcelama na Dunavu.

„Jednu su platili 21.000, drugu 30.000, a treću 41.500 evra“, navodi se u optužnici.

Pominjali Vučića, Terzića

Tokom istrage, vođe klana Veljko Belivuk i Marko Miljković, kojima se već sudi za sedam likvidacija u Specijalnom sudu u Beogradu, negirali su krivice.

Belivuk je istakao da on i supruga nisu učestvovali ni u kakvim nezakonitim aktivnostima, dodavši da rade oko 20 godina, te da je on nekada radio i po dva posla, kako bi obezbedili deci bolju budućnost. Istakao je da mu zarada nije bila prijavljena, jer su to takvi poslovi, a ne jer je reč o nezakonitim aktivnostima.

zvezdan-terzic-vucic slika
Vučić i na ormariću, rame uz rame sa porodicom, foto: Nikola Tomić

„Rekao je i da mu nije jasno kako su transkripti razgovora između njega i njegove supruge dospeli u javnost. Upitao je i da li se to čini i drugim građanima Srbije jer bi on voleo da čuje razgovora između Aleksandra Vučića i Zvezdana Terzića, ili bi trebalo da veruje Aleksandru Vulinu da u njima nema ničeg kompromitujućeg“, navedeno je u njegovom iskazu u optužnici.

Sa druge strane, Marko Miljković je izjavio da mesečno zarađuje između 1.000 i 2.000 evra na poslovima obezbeđenja, ali i drugim. Negirao je izvršenje krivičnih dela. Vezano za stan koji je u vlasništvu njegove suprugu rekao je da su oni za svadbu u „Metropolu“ dobili 200.000 evra.

„Dodao je i da nema ženinu tetku iz Kanade, jer da ima, sada ne bi bio u problemu. Ponovio je i da je sat „roleks“ dobio od Aleksandra Papića, biznismena, te je predložio da se on pozove za svedoka“, navodi se u iskazu.

Okončana finansijska istraga

Podsetimo, tokom prošle nedelje potvrđena je nova optužnica protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića, njihovih supruga i ostalih optuženih.

Optužnicom su, pored Miljkovića i Belivuka, obuhvaćeni i Bojana Belivuk, Tanja Miljković, Filip Ivanovski, Marija Milutinov i Snežana Đorđević, zbog više krivičnih dela pranja novca za dela izvršena u periodu od 2015. do 2020. godine.

Okrivljeni pripadnici ozloglašenog klana novac su ulagali u nekretnine, skupocene predmete, ali i automobile. Prilikom hapšenja kod njih je zaplenjen novac, ali se pretpostavlja da to nije ni deo novca koji su proteklih godina „zaradili“ činjenjem krivičnih dela.

Prema tvrdnjama Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, optuženi se terete da su krivična dela činili još od 2015. godine kao navijači FK Partizan.

Srđan Lalić sve mračne tajne Belivukovog klana pisao u svesku, detalje zna samo mali broj ljudi

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link