Magazin

Ona je najpoštovanija baba u srpskoj istoriji, a ne znamo joj ni lik ni prezime

Tačno prezime, mesto i datum rođenja baba Višnje nisu poznati. Možda je rođena u selu Donja Trepča, u zaseoku Orlovak i možda se prezivala Urošević, ali istoričari sve do danas o njenom poreklu nisu saglasni.

Čija god da je bila i kako god da se prezivala u istoriji je, pre svega upamćena kao – baba. Baba Višnja bila je majka je kneza Miloša i rodonačelnica dinastije Obrenović.

Ona se 1765. godine udala za Obrena Martinovića. Sa njim imala troje dece – Jakova, Milana i Stanu. Obren je umro oko 1780. i Višnja se preudala za Teodora Mihailovića iz Gornje Dobrinje.

Teodorov deda zvao se Miloš, pa je po njemu nazvan i Višnjin prvi sin u braku sa Teodorom. I u ovom braku Višnja je imala troje dece – Miloša, Jovana i Jevrema.

Sva trojica su rođeni u selu Gornja Dobrinja kraj Požege, piše Istorijski zabavnik.

Ulica_Baba_Višnjina
Foto: Wikipedia vis

Višnja nije imala mnogo sreće u životu, ali je bila veliki borac. Kao i njen prvi muž i Teodor je umro i to 1802. godine.

Posle nekog vremena, Jakov i Milan, njeni sinovi iz prvog braka koji su već bili odrasli i samostalni ljudi, pozvali su majku da sa mlađom decom dođe da živi kod njih u Brusnicu.

Iako od drugog oca, Miloš, Jovan i Jevrem uzeli su prezime svoje polubraće po majci i tako su postali Obrenovići, s tim da su ponekad koristili i prezime dobijeno po svom ocu pa su se potpisivali kao Obrenović Teodorović.

Do Prvog srpskog ustanka Jakov i Milan Obrenović su se bavili trgovinom stokom, a u taj posao su uveli i svog polubrata Miloša koji će, u godinama koje su usledile, postati jedan od najbogatijih ljudi, vođa Drugog srpskog ustanka i knez Srbije.

Baba Višnja, kako su je još za života svi zvali, nije dočekala da vidi sinovljev uspon do moći. Umrla je 18. juna 1817. godine, pred sam kraj Drugog srpskog ustanka.

Sahranjena je u dvorištu manastira Vraćevšnica u blizini Gornjeg Milanovca, a na Vračaru se nalazi ulica sa njenim imenom.

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

277 Shares
277 Shares
Share via
Copy link