kultura Magazin

Od karikature i junaka postera do globalnog fenomena – ko je zapravo Deda Mraz?

deda mraz kostim
Foto: Shutterstock

Nema tog srca “malog” ili “velikog” deteta koje ne poskakuje kada ugleda deku sa belom bradom i crvenim ogrtačem koji nosi džak pun poklona.

Legende o Deda Mrazu su brojne, a počivaju na drevnoj hrišćanskoj tradiciji po kojoj deci poklone deli Sveti Nikola pred Božić. Savremeno sekularno shvatanje Deda Mraza razvilo se u drugoj polovini XIX veka, piše Nacionalna geografija.

Lik najpoznatijeg starca na planeti osmislio je slavni američki karikaturista Tomas Nast (1840–1902).

Nast se proslavio svojim karikaturama, a Amerikanci su toliko voleli njegove ilustracije da se smatralo kako njegovi crteži mogu da podstaknu vojni moral i patriotizam.

Lik božićnog vilenjaka sa belom bradom Nast je prvi put objavio 3. januara 1863. godine na naslovnici časopisa Harper’s Weekly, sa idejom da pošalje božićnu poruku usred američkog građanskog rata.

Kasnije, Nast je uradio više ilustracija Deda Mraza i one su počele da postaju deo opšte kulture.

No, Deda Mraz koga danas znamo je potekao iz reklame. Na osnovu Nastovih ilustracija, kompanija Koka-Kola je 1931. godine lansirala globalnu marketinšku kampanju gde je promovisala lik Deda Mraza u ljudskoj veličini, koji je i danas prepoznatljiv.

Mada samo zaštitni znak jedne od prvih velikih marketinških kampanja, Deda Mraz je od junaka Koka Kola postera postao globalni fenomen.

Međutim, u pojedinim sredinama, pre svega u onim zemljama gde dominira religijski uticaj islama, Deda Mraz se smatra nepoželjnim jer predstavlja simbol hrišćanske kulturne dominacije.

Za razliku od lika, ime Deda Mraza nije globalno – ono se razlikuje u različitim zemljama i kulturama. Negde ga nazivaju Santa Klaus, Santa Nikolas, Božić Bata i slično.

Njegovo ime je često je povezano sa Božićem, ali još češće sa Svetim Nikolom, što je inače religiozni praznik koji prethodi novogodišnjom veselju.

Naziv Deda Mraz, koji se kod nas koristi, inače je jugoslovenski proizvod – osmišljen je tako da ne favorizuje nijednu religioznu varijantu u nekadašnjoj zajedničkoj državi naroda Zapadnog Balkana.

Izvor: Nacionalna geografija

Zagrebački gospodin ispunio skromnu želju “divu sa Kosmaja” i vratio nam veru u Deda Mraza

Čitajte Luftiku na Google vestima

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
22 Shares
Share via
Copy link