Beograd Magazin

Samo bahato, pa ako treba kolima i kroz livade Košutnjaka i Hajdučku česmu

košutnjak
Printscreen

Buđenje ekološke svesti o očuvanju životne sredine i zelenih površina, naročito u gradskim sredinama, očigledno je dugotrajan proces koji ne mogu da reše velike saobraćajne blokade i desetine hiljada ljudi koji su shvatili ozbiljnost situacije.

Košutnjak oduvek predstavlja pluća Beograda, ali svakog prvog maja svedoci smo kako ovo popularno izletište postaje vašar na otvorenom, a onda livade pretrpane đubretom postaju naša slika i prilika.

U osvit prvomajskog urnisanja zelenih površina jedan nesavesni vozač osvanuo je na Instagram stranici „Moj Beograd“ osramotivši se pred hiljadama vernih pratilaca ovog popularnog kanala.

U komentaru ispod videa piše da je ovo „slika i prilika bahatih vozača koji se voze kroz zelenu košutnjačku površinu kako bi izbegli gužvu“, ali na prvi pogled nije najjasnije da li je to bio cilj ovog vozača ili se pak radi o pokušaju da se domogne klupica gde je poželeo da provede jedan lep i sunčan dan.

U svakom slučaju, teško je pronaći adekvatno opravdanje i objašnjenje jednog ovakvog postupka, jer ima i više nego dovoljno asfaltiranog dela na Košutnjaku kuda se može proći i gde se auto može ostaviti pre nego se krene u potragu za prividnom oazom mira.

Za divlje deponije, bacanje otpadaka na svakom koraku i uništavanje izvora, reka, jezera i predivnih šumskih predela, niko nije kriv do nas samih. Za ovo ne možemo kriviti ni kralja, ni Dražu, ni Tita, niti NATO, niti Ruse, naciste ili komuniste, ni svemirce ni Marsovce.

Ovo je samo naša odgovornost, naša sramota i nesvesnost. Ljubav prema domovini se u današnje vreme najefektnije dokazuje kroz brigu o svakom ćošku svoje zemlje, čuvanjem onog najvrednijeg što imamo i što bi valjalo proslediti budućim generacijama.

Ukoliko bi svi bili ovako bahati i neuračunljivi, mislim da se slažemo da ne bi preživeli ni 24 sata.

Čuvajmo prirodu i branimo je od nas samih!

Beogradski fantom autom između kafića i zgrade, dok se nije isprečila žardinjera

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

14 Shares
Share via
Copy link