Magazin

Arhiva CIA: Kako je Milošević od šarmantnog borca za demokratiju postao najveći američki neprijatelj

Zaključak

Na kraju, najznačajnije od FOIA dokumenata koje mi je poslala CIA ne tiče se mnogo Slobodana Miloševića, njegove ličnosti, saveznika i političkih aktivnosti. Sve informacije koje se nalaze u ovim izveštajima odavno su poznate javnosti, a nešto od toga uopšte nije činjenično tačno.

Najvažnija lekcija iz svega ovoga jeste da je CIA spremna i voljna da cenzuriše i menja sopstvene izveštaje kako bi se oni slagali sa spoljnopolitičkom agendom svake predsedničke administracije. Ono što smo naučili iz izveštaja jeste da CIA svojim klijentima u vladi govori ono što oni žele da čuju o geopolitičkim pitanjima ili stranim liderima, a ne ono što bi CIA trebalo da radi, kao nepristrasna, nestranačka obaveštajna agencija: reci kako jeste i drži se činjenica.

Treba li i da ističemo kako toksično ovakvo „politikantstvo” u obaveštajnoj službi može da bude za američku nacionalnu bezbednost, ali i za njen imidž u svetu? A i dalje ne postoje dokazi da se danas radi imalo drugačije od onoga kako je, što smo ovde dokazali, rađeno devedesetih sa dokumentima o Slobodanu Miloševiću.

Pismo budućem predsedniku Srbije

PARTNERI SAJTA


15 Shares
Share via
Copy link