Magazin

Arhiva CIA: Kako je Milošević od šarmantnog borca za demokratiju postao najveći američki neprijatelj

Cenzura

Treba reći nešto i o cenzurisanim delovima u ovim izveštajima. Navodno, oni su napravljeni na bazi statutarnih FOIA izuzetaka (b)(1) i (b)(3) koja se odnose na pitanja u vezi sa izvršnim naređenjima predsednika i Zakon o CIA iz 1949.

Pa ipak, s obzirom na to da se ista informacija često ponavljala iz jednog izveštaja u drugi, uspeo sam da otkrijem nekoliko primera gde je ista rečenica bila deklasifikovana u jednom izveštaju, a (ponovo) klasifikovana u drugom, i obrnuto.

Primera radi, u DOC-1 piše da je „njegov (Miloševićev) otac, pravoslavni sveštenik, napustio svoju porodicu i potom izvršio samoubistvo. Miloševićeva majka se takođe ubila, prema izveštajima iz medija.” Ove dve rečenice dolaze posle rečenice „Milošević je rođen u Požarevcu 20. avgusta 1941.” a pre rečenice „Milošević se priključio Komunističkoj partiji kada mu je bilo 18 godina”. Ipak, u

DOC-2, rečenice o Miloševićevim roditeljima bile su cenzurisane. Postoji prazan prostor između dela o Miloševićevom rođenju i onoga o uključivanju u Partiju. Cenzura je navodno bazirana na izuzecima (b)(1) i (b)(3), ali kako to može da bude slučaj ako su iste rečenice već deklasifikovane u ranijem izveštaju?

Ovakvih cenzura koje se pojavljuju i nestaju ima u svakom izveštaju. Setite se rečenice o Miloševićevoj ljubavi ka viskiju i cigarama. Ona je cenzurisana u svim izveštajima, sem u jednom. Takođe, postoje slučajevi kada se čini da belina od cenzure prikriva nešto trivijalno, ili čak ništa.

Ovo dovodi do dva važna pitanja. Da li je proces selektivnog redigovanja posledica lošeg, neodgovornog posla onoga ko je bio zadužen za deklasifikovanje dokumenata CIA? Ili pak u ovim dokumentima koji su dati na uvid javnosti ne postoji ništa od zaista velike važnosti (jer se istinski tajni dokumenti drže pod ključem ili uništavaju) a beline na mestu cenzure služe samo da se dokumentima da lažna aura važnosti, pošto oni deluju kao prazni ekran za fantazije i projekcije onih sklonih teorijama zavere?

Verovatno ima i jednog i drugog, mada bih se ja priklonio drugoj alternativi.

Nastavak na sledećoj strani

Pismo budućem predsedniku Srbije

15 Shares
Share via
Copy link