Magazin

Vučić treba da pročita Kiša, ali ne verujem da će posle toga biti pametniji i pošteniji

Nekadašnja supruga Danila Kiša Mirjana Miočinović u izjavi za dnevni list Danas osvrnula se na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je nedavno govoreći o plagijatu Siniše Malog uporedio ministra finansija  sa slavnim piscem.

Ona je izjavila za Danas da je afera povezana sa Kišovom knjigom “Grobnica za Borisa Davidoviča”, optuženom za plagijat, okončana onako kako jednom piscu dolikuje, “Časom anatomije”, a da bi “Aleksandar Vučić imao mnogo razloga da pročita Kišove knjige, ali sa malom nadom da će posle toga biti pametniji i pošteniji”.

Podsetimo, Vučić je gostujući u emisiji Ćirilica na Televiziji Hepi rekao povodom “afere doktorat”, za ministra finansija Sinišu Malog, da je sposoban čovek i da su Srbi mnoge velike ljude proglašavali za plagijatore, navodeći pisca Danila Kiša kao primer.

“Ne znam da li se ljudi u Srbiji sećaju, možda stariji od mene. Bilo je to za plagijat, da je prepisaivao ‘Grobnicu za Borisa Davidoviča’. Proganjao ga je Draža Marković i partijska struktura. Kiš je napravio političku grešku. A, ko je danas čuo za to. Niko ne zna za Dražu Markovića, ali svako je čuo za Rane jade, Peščanik, Mansardu… Za sva dela velikog Danila Kiša. Zato mislim da je mnogo važnije šta će u stanju javnih finansija Siniša Mali da uradi za zemlju – pri tome ne želim da ga poredim sa velikim Danilom Kišom poredim njih dvojicu – nego govorim da smo mi mnogo važnije, mnogo veće ljude od Siniše Malog progonili na zverski način. Takvi smo mi ljudi… U Parizu mu nisu govorili da je plagijator, šta ćete…”, rekao je Vučić.

Mirjana Miočinović rekla je, povodom Vučićeve izjave, da bi on imao mnogo razloga da pročita “Grobnicu za Borisa Davidoviča” i “Čas anatomije”.

“Doduše, sa malom nadom, da će posle toga postati pametniji i pošteniji”, rekla je Mirjana Miočinović.

Književnik Gojko Božović je ovim povodom izjavio da ne postoje dva tako različita čoveka kao što su Danilo Kiš i Siniša Mali.

“Porediti Grobnicu za Borisa Davidoviča, jedno od najvećih dela moderne književnosti brutalno je nepoštovanje kulturnih vrednosti. Kao da poredite Visoke Dečane i slaganje i preslaganje kocki na Trgu Republike”, kaže Božović.

Supruga Danila Kiša zabranila vlastima zloupotrebu njegovog imena, uz nju više od 160 javnih ličnosti

119 Shares
119 Shares
Share via
Copy link