Magazin

Supruga Danila Kiša zabranila vlastima zloupotrebu njegovog imena, uz nju više od 160 javnih ličnosti

Bivša supruga čuvenog pisca Danila Kiša, Mirjana Miočinović, zahteva od subotičkih vlasti da bespogovorno povuku odluku da se Kišu posthumno dodeli zvanje počasnog građanina Subotice.

U otvorenom pismu koje je uputila gradonačelniku i visokom članu Srpske napredne stranke Bogdanu Labanu poručila je da su on i lokalna skupština „nepomirljiva suprotnost svega što predstavlja Danilo Kiš svojim delom i svojim životom“.

„Stoga su Vaši motivi nečasni i cilj im je zloupotreba imena Danila Kiša za najprizemnije ciljeve jedne političke partije, čiji ste Vi član, partije koja je svojim destruktivnim delovanjem, uz ostalo, nanela ogromnu štetu kulturi“, navodi u otvorenom pismu Miočinović.

Ona je upozorila da će se obratiti sudu ukoliko njen zahtev ne bude ispoštovan, budući da je testamentarna i sudska naslednica i zaštitnica autorskih prava i svega ostalog što se odnosi na Kišovo delo i ličnost, piše Nova ekonomija.

Kako je navela, njen zahtev je „motivisan razlozima moralne, umetničke i ideološke prirode“, a dodala je i da smatra da Laban i sastav gradske skupštine ne zadovoljavaju „nijedan kriterij na kojem se zasniva pravo odlučivanja o stvarima koje su plod dara i čestitosti“.

Skupština grada Subotice odlučila je 18. juna da posthumno dodeli zvanje počasnog građanina Danilu Kišu, a više od 160 javnih ličnosti podržalo je zahtev teatrologa Mirjane Miočinović da vlasti u Subotici povuku tu odluku.

Kako se navodi u peticiji, potpisnici smatraju da je „neprimereno i neprihvatljivo“ donošenje ove odluke na predlog gradonačelnika Subotice Bogdana Labana, „koji svojim delovanjem nije pokazao da razume i prihvata niti umetničke niti moralne kvalitete Kišovog književnog dela“.

„Naprotiv, sadašnja subotička skupštinska većina sprovodi ne samo kulturnu, nego i sve druge javne politike koje ni po čemu nisu bliske osnovnim Kišovim svetonazorima“, navodi se u otvorenom pismu skupštini grada Subotice.

Među potpisnicima su književnik Filip David, glumac Branislav Trifunović, profesorka Filozofskog fakulteta u Beogradu Dubravka Stojanović, muzičar Vasil Hadžimanov, glumac Nikola Đuričko, karikaturista Predrag Koraksić i istoričarka Branka Prpa.

Subotički doktor spasavao preživele s “Titanika” i sreo ruskog cara pred pogubljenje

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

109 Shares
109 Shares
Share via
Copy link