Kolumne Magazin

Kolo smrti: Možemo mi da napravimo i srpski soj. On bi, naravno, bio najjači na svetu, baš kako nam priliči

aleksandar-ivkovic
Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC, N1/Nova

Udri brigu na veselje poznata je krilatica kojom se neretko vodi naš narod, pogotovo u situacijama u kojima smo pritisnuti nekim mukama. A pritisnuti smo stalno.

Ipak, igrati kolo na trgu u situaciji u kojoj zbog koronavirusa sahranjujemo svakog dana više od 30 ljudi, u najmanju ruku je neodgovorno, a sasvim sigurno i bezosećajno prema svima onima koji su zbog kovida izgubili svoje najbliže, prema onima koji su mesece svog života proveli u bolničkim posteljama boreći se za vazduh.

Radiolog Aleksandar Ivković osvrnuo se na tužan i zabrinjavajući prizor kojem smo nedavno svedočili kod spomenika Stefanu Nemanji. Antivakseri su poveli kolo, veseleći se u znak protesta protiv imunizacije stanovništva vakcinama.

Kolo oko spomenika je naučnog novinara Slobodana Bubnjevića podsetilo na srednjovekovni Danse macabre, ples smrti kojim su narod zastrašivali, podsećajući ga na krhkost ovozemaljskog života, piše Nova.

Učesnici skupa “Protest za slobodu” zaigrali su kolo oko spomenika Stefanu Nemanji proteklog vikenda. Nekoliko desetina njih, koji su bili u kolu, nisu nosili maske niti su se držali ostalih protivepidemioloških mera.

 

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели MOJ BEOGRAD (@moj_beo_grad)

Ovim kolom je završen skup koji je započeo na Trgu Republike u Beogradu, koji je organizovan protiv vakcinacije, epidemioloških mera, zatvaranja privrede i škola.

Među okupljenima na protestu je bila i dr Jovana Stojković, koja je prošle sedmice bila među privredenim osobama zbog širenja lažnih vesti o vakcinaciji.

Na svom blogu “Ljudi i ostale laži” Aleksandar Ivković, lekar iz Niša, takođe je imao jasnu poruku upozorenja za učesnike morbidnog kola, jer je naglasio da postoji mogućnost da u Srbiji koronavirus mutira, tako da se stvori “srpski soj“. Opisao je kakva je situacija u Brazilu, gde se upravo to dogodilo.

Prenosimo njegov tekst u celosti:

Život je lep. Dok mi javljaju da se jedan od mojih profesora bori da preživi kovid i da su ga već operisali zbog jedne od komplikacija, gledam kako neki tamo igraju oko spomenika, bez maski, tražeći da se bolest proširi i da umire što više ljudi. Nasmejani, razdragani, spremni da poveruju u svaku moguću glupost i spremni da prošire epidemiju na svakoga do koga još nije doprla.

A epidemija? Bila nam je smešna ona prva, divlja. Da, divlja, nastala u prirodi. Onda smo je zamenili sa finijom, britanskom. Sofisticiranija, voli mlađe. Nekako nobles.

Sada čekamo brazilsku varijantu. Spremamo joj doček igranjem kola. Brazilska je temperamentna, prilagođena svima, za svakoga je ima. Obilato se nudi, baš kao plaže Kopokabana i Ipanema. Ima dribling za svakoga od nas. I drčna je. Možete se razboleti dok ste već bolesni od divlje ili britanske verzije. Spremna je da prigrli svakoga, baš kao sunce Brazila a nepredvidljiva je kao favele Rio de Ženeira.

Ali, zašto bi mi stali na tome? Zar da nas neko pobedi? Možemo mi još gore. Možemo mi da napravimo i srpski soj. On bi, naravno, bio najjači na svetu, baš kako nam priliči. Neće valjda ispred nas da budu Brazilci i Englezi, nije ovo fudbal. Možemo mi. Samo napred.

Činjenice su da je u Brazilu haos. Sahrane su 24 sata dnevno, što znači i noću. Možemo mi 25h na dan. Ma mi možemo sve. Zašto i da sahranjujemo. Uvijemo u kese i stavimo duž šetališta. Da obeležimo pobedu.

Smrtnost, umesto da pada, raste. Umesto da se konačno zaustavi na nekih 1% ona će otići preko 4%. Mi možemo da je oteramo i na preko 5%. Ma i to je malo. Što bi se zaustavljali na jednocifrenim?

Zato komplikacije nisu jednocifrene. Ali, šta to nas briga? Viđam sve čudnija i čudnija stanja nakon kovida-19. Mozak oštećen, bubrezi oštećeni. Jupi, hajd u kolo, iha-oha-ha veselo.

Ja ne bih bio ja ako ne bih imao neki predlog. Evo javno predlažem da se svi vakcinisani lekari povuku iz bolnica. Neka ostanu samo nevakcinisani, oni su pametni.

Svi lekari koji promovišu medicinu i vakcinisanje da to prestanu da rade. Neka bude volja njihova.

Tako sve dok se ne reši epidemija sama po sebi. Neka leče sa belim lukom, raznim otrovima ali nikako ništa medicinski. Samo alternativa i vitamin D.

Ono kiseonik, respiratori, to je nepotrebno, znaju ovi kolosmrtaši bolje. I da se zabrani zvanična medicina. Kao što je rekao njihov omiljeni klovn – oni tamo na skeneru svašta vide pa im se pričinjava, vide neke fleke pa tvrde da je to zapaljenje pluća. Glupost, šta će nam skeneri, stvarno svašta vidimo zadnjih dana.

Na Adi narodno veselje, igra se kolo, Kopaonik vri od ljudi. E, to su korona žurke (FOTO)

167 Shares
167 Shares
Share via
Copy link