Recepti za jela sa srpskog dvora
Piletina u medu
Pileće grudi se blago usole i dobro istrljaju medom. Ovakvo meso se ostavi da odstoji dva sata, pa se uvalja u pšenično brašno i prži na masti dok ne dobije zlatnu boju. U posudu u kojoj se meso pržilo sipa se belo vino, beli luk i malo majčine dušice da se ukuva sos. Tim sosom se preliva meso i tako služi. Ovo jelo datira iz XII veka, a istorijski izvori navode da se služilo na dvoru Stefana Prvovenčanog.
Šljive punjene kozijim sirom u slanini
Postoje podaci da ovaj recept datira iz 1393. godine. Suve šljive se potope u vodu da omekšaju, izvade se, ocede i osuše. Kada im se odstrane koštice, na njihovo mesto stave se orasi u komadima i kozji sir. Sve se obmota tanjim šnitama slanine i peče na žaru. Jelo se obično služilo na komadićima pšeničnog ili ražanog, zapečenog hleba.
Biftek sa belim lukom
Iseckane komade junećeg bifteka (veličine pola palca) potapali su u rasol od kupusa, da odstoje jedan dan. Onda se vade, suše i istrljaju belim lukom i maslinovim uljem. Tako pripremljeno meso se peče na žaru. Gotovo meso se preliva sosom od crnog vina, meda, pečuraka i kupina koji se pšeničnim brašnom povezuje do srednje gustine. Ovaj recept datira sa kraja XIII veka.
Dodaj komentar