Koronavirus Srbija

Radovanović: Krizni štab je omanuo, brojke će rasti do decembra, kada nas čeka pravi vrhunac

zoran radovanovic

Epidemiolog Zoran Radovanović komentarisao je za portal Nova nagli porast obolelih u Srbiji.

– Očekuje se dalji porast broja građana pozitivnih na koronavirus i biće ih sve više. Taj rast ići će tamo negde do kraja novembra ili do decembra. Kada će dostići vrhunac – ne znam, ali tako nam je suđeno. Da smo se malo bolje čuvali, a tu mislim na Krizni štab, bilo bi manje obolelih i taj talas bismo mnogo razvukli – rekao je on.

Nismo štitili granici, niti testirali dovoljno

– Prvo, nismo štitili granice, mnoge moje kolege su se žalile da ih niko na granici nije pitao odakle dolaze, a stizali su uglavnom iz Crne Gore i Hrvatske koje imaju mnogo zaraženih – ukazuje dr. Radovanović, dodajući da nismo dovoljno testirali, iako je SZO mesecima isticala da je najvažnije “testirati, testirati, testirati”.

– Treba testirati, otkrivati zaražene, pa onda ih pitati za kontakte, pa testirati kontakte, da se epidemija suzbije, zna se da ne može potpuno da se eliminiše, ali da se smanje udari – to može. Ali, mi ni to nismo dovoljno radili. Nismo imali ni dovoljno testova. Zato je sada ovakva situacija – neminovna – navodi on.

Sada već, ističe, ulazimo u četvrtu fazu – takozvani “community transmission”.

– To znači da je sada toliko izvora zaraze da ne možete da otkrijete gde se neko zarazio. Sada je i mnogo manji efekat testiranja kontakata – ukazuje dr. Radovanović.

Ljude iz ambulanti šalju kući bez testa

Problem je, ističe i što se neki građani vraćaju kućama iz ambulanti, bez testiranja – kaže im se da idu kući, da “sede, ćute 14 dana i čekaju da prođe”.

– Razlog zašto se neki ne testiraju može biti nedostatak testova. Drugo je da možda nemaju snage da ispituju kontakte, čak i ako je neko pozitivan da traže s kim je bio u kontaktu… U redu – nema dovoljno epidemiologa, ali onda je trebalo angažovati ostale iz zavoda za javno zdravlje, socijalne medicinare, više tehničare, zaposlene medicinske sestre. Sve to je mnogo efektnije, a i jeftinije nego da se kupuju respiratori – navodi epidemiolog.

Pošto se tu omanulo, imaćemo, kaže, talas veći nego što bi trebalo da bude.

Evropa je u drugom, a mi u trećem talasu

– Cela Evropa je u drugom talasu, mi smo u trećem. Jer, imali smo onaj nepotrebni letošnji zbog izbora. Tada se ćutalo, nisu se preduzimale mere i bilo je mnogo više zaraženih nego što je smelo da se kaže dok nisu prošli izbori 22. juna, a tada je đavo već odneo šalu. Brojevi su do sada mnogo bili mnogo veći nego što se prikazuju, sada je već moguće da su blizu istine. Tokom aprila, juna imali smo zvanično manje od 500 zaraženih, sve su bile kovid bolnice i bile su pune. Sada imamo više od 1.800, a evo – još ima mesta u bolnicama – navodi dr. Zoran Radovanović.

On ističe da se ranije broj novozaraženih skrivao po nekoliko puta, a broj umrlih “po pet puta”.

– Jedina preporuka građanima je da nose maske, da drže distancu i izbegavaju druženja. Druge – nema – rekao je Radovanović.

– I lekari okupljeni oko inicijative Ujedinjeni protiv kovida insistiraju na merama. Problem je što je Krizni štab izgubio autoritet i zato ne može da insistira na merama, a ne smeju ništa radikalnije da urade, poput zatvaranja kafića. Treba prema ovoj situaciji malo energičnije da se reaguje, kritično je – kaže dr Zoran Radovanović .

Izvor: Nova.rs/Daniela Ilić Krasić

Kon: Smrti od kovida nam tek predstoje

27 Shares
Share via
Copy link