Magazin Srbija

Radovanović: Osiromašeni uranijum apsolutno nije izazvao obolevanje od raka

U krugovima teoretičara zavere, ali čak i u medijama, već decenijama kruži priča o tome da je porast broja obolelih od raka u Srbiji zapravo posledica NATO bombardovanja osiromašenim uranijumom, a epidemiolog Zoran Radovanović objašnjava da je to apsolutna glupost.

Prema rečima Radovanovića, ne postoji ne samo direktna, već ni indirektna veza između osiromašenog uranijuma koji je NATO koristio tokom bombardovanja i kancerogenih oboljenja u Srbiji.

„To znaju i moji oponenti… Niko ne bi smeo da tvrdi takvu glupost van granica Srbije da je osiromašeni uranijum kancerogen“, rekao je Radovanović u Pressingu N1 povodom godišnjice NATO bombardovanja i tezama da je upotreba osiromašenog uranijuma odgovorna za porast broja obolelih od raka u Srbiji.

On je naglasio da je to činjenica koja se u naučnom svetu se zna i da Međunarodna agencija za izučavanje raka u Lionu, koja je napravila listu od 500 kacerogenih supstanci koje mogu da dovedu do raka, uranijum nije uvrstila ni u najblažu grupu – moguće uzročnike raka.

„Još davno ponudio sam kao izazov, ko god od kolega drži do sebe i sprema se da putuje u inostranstvo, da to kaže ako hoće da crveni pred kolegama“, rekao je Radovanović.

Istakao je i da mi svake godine bacimo na zemljište nekoliko puta više uranijuma upotrebom mineralnih đubriva nego što je palo na centralnu Srbiju.

On je naveo i primer da svaki avion Boing u sebi ima 500 – 1.500 kg osiromašenog uranijuma zbog navigacije i da je, upravo takav avion, udario u dve 11-spratnice u Amsterdamu, i u toj nesreći je poginulo preko 80 ljudi, a između te dve zgrade otvorio se krater oblika slova V.

„Preživeli su pregledani i konstatovano je da nema rizika po zdravlje, a tu je izgorelo više osiromašenog uranijuma nego u Centralnoj Srbiji 1999. godine“, kaže Radovanović.

Za 78 dana vazdušne intervencije NATO, prema podacima Ministarstva odbrane Srbije, poginuo je 1.031 pripadnik vojske i policije i oko 2.500 civila.

Pogled iz aviona NATO pilota: Ovako je izgledalo bombardovanje Jugoslavije

 

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

komentara

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

111 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap