Koronavirus Magazin

Kon: Policijski čas ili smo gotovi

Poslednjih dana Srbija beleži konstantno povećanje broja obolelih od koronavirusa, a epidemiolozi upozoravaju da ukoliko se hitno ne preduzmu ozbiljne epidemiološke mere stvari mogu da se otrgnu kontroli.

Epidemiolog Predrag Kon kaže da medicinski deo Kriznog štaba zahteva uvođenje policijskog časa i sprečavanje svih kontakata kako bi se epidemija ponovo zauzdala ističući da je osnovni zadatak spašavanje života.

Porastom broja zaraženih ugrožena je i vakcinacija, istakao je epidemiolog dr Predrag Kon, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Kon je govorio o preporukama medicinskog dela Kriznog štaba i nagovestio mere koje su sprovedene proteklog vikenda, po kojima su tržni centri i kafići radili do 14 sati, ali produžene na sedam dana.

“Jedino što može dati rezultate je potpuno sprečavanje kontakata. Mere koje smo mi tražili su daleko oštrije, da sve bude zatvoreno osim prehrambenih radnji, apoteka i benzinskih pumpi”, rekao je Kon.

Očekuje da će novi porast broja zaraženih pokazati prisustvo britanskog soja korone koji se brže širi, a priznaje i da su nedavne zabrane dovele do stvaranja gužvi, ilegalnih okupljanja…

“Nama je ugrožena vakcinacija na ovaj način. Ljudi koji su radili na crvenoj zoni, sad rade na vakcinaciji, ne mogu i jedno i drugo. Iscrpljenost je velika”, rekao je Kon i istakao da zatvaranje “nema alternativu”.

“Medicinski deo Kriznog štaba zna da je vanredno stanje loše za ekonomiju, ali mi spasavamo živote. Ako to ne uradimo, pući ćemo kao zvečka”, prenosi Nova.

Epidemiolog Zoran Radovanović kaže da se čeka samo odluka jednog čoveka. Ozbiljnije mere je kaže trebalo u Srbiji uvesti pre najmanje dva meseca, pa bi sve bilo jednostavnije, a “sada je mnogo teže gasiti požar”.

Smatra da ništa od toga još nije urađeno zato što Srbija pri rukovođenju epidemijom ima demagoški pristup i da se predsednik Srbije, koji se za sve pita, rukovodi jedino održavanjem svog rejtinga, piše Nova.

“Predsednik je hteo da uvede policijski čas 6. jula, pa je imao demonstracije i onda od tada gleda da se ne zameri narodu. Mnogo se kasni, a sada je sve učinjeno još apsudrdnijim jer se čeka da gazda aminuje, a on će onda čekati da čuje kakvi su rezultati stratedžik marketinga i na osnovu toga donese odluke”, poručuje Radovanović.

Završena sednica Kriznog štaba, medicinski deo predlaže uvođenje policijskog časa

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Ma gde su sada ti svi vakcinisani, kako od jednom ima toliko zarazenih. TO kada vlasti i kriznom odgovara tako pisu i rade . Samo nije nicija do veka gorela tako nece ni vasa….

OGLAS

PARTNERI SAJTA


generic vignette (DESK luftika.rs)
362 Shares
362 Shares
Share via
Copy link