Koronavirus Vesti

Radovanović: Vikend mere su smešne, radikalne mere potrebne najmanje 14 dana

Epidemiolog Zoran Radovanović ističe da su vikend mere protiv koronavirusa smešne i da služe samo da se premosti do naredne sednice Kriznog štaba.

Nešto strožije epidemiološke mere koje su u Srbiji važile dva vikenda za redom su kompromisno rešenje između medicinskog i političko-ekonomskog dela Kriznog štaba. Lekari listom upozoravaju da to nije ni blizu dovoljni i da je za novo zauzdavanje epidemije koronavirusa neophodno uvesti između 7 i 14 dana rigoroznih mera.

Mere koje su bile na snazi tokom vikenda su smešne i služile su samo da se premosti vreme do naredne sednice Kriznog štaba, izjavio je epidemiolog Zoran Radovanović i dodao da bi mere trebalo da budu radikalne i da traju najmanje dve nedelje da bi bile efikasne.

“To je smešno. Tako parcijalne i kratkoročne mere služe samo da se odluka odloži za dva-tri dana, do naredne sednice, dok se opet ne pogode i dogovore šta će. Epidemiološki gledano to nema nikakvog smisla”, rekao je Radovanović.

Ujedinjeni protiv kovida, čiji je Radovanović član, predložili su da se obustave svi skupovi i događaji, da se potpuno obustavi rad ugostiteljskih objekata, sportskih i kulturnih događaja, a da se dozvoli rad samo prehrambenim prodavnicama, prenosi 021.

Kako kaže, ljudi bi trebalo da rade od kuće, na otvorenom da se kreću u grupama od dvoje, ne računajući decu ispod 12 godina, a da kućne posete budu samo urgentne prirode.

Vrtići i niži razredi škola treba da budu opcija za roditelje esencijalnih profesija, dok ostalo obrazovanje treba da bude onlajn, a i gradski prevoz bi takođe trebalo koristiti samo za esencijalna i neodložna putovanja, limitiran samo na sedeća mesta.

“Sada bi na snazi trebalo da budu radikalne mere, a da bi one dale efekat morale bi da traju najamanje 14 dana”, poručio je Radovanović.

Kon ogorčen: Izgleda da je jedini izlaz za sve da se medicinski deo Kriznog štaba ukine

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

18 Shares
Share via
Copy link