Magazin Novi Sad

Zoran iz Novog Sada spasao hiljade života, bez prekida operisao 19 sati, a ima i crni pojas

profesor-dr-zoran-milosevic
Foto: S.S.

Čuveni abdominalni hirurg Zoran Milošević je pravi superheroj od krvi i mesa. Tokom svoje dugogodišnje karijere zaslužan je za spašavanje hiljada života, a specijalista je za transplantaciju jetre i pankreasa i u toj oblasti je ubedljivi rekorder u čitavom regionu.

Ovaj vrhunski stručnjak operiše svoje pacijente sa procentom smrtnosti ispod 2 odsto, što se smatra fenomenalnim rezultatom. Odradio je skoro 2.000 tzv. ekstenzivnih operacija jetre – karcinoma, cisti i limfoma.

Usavršavao se na tri kontinenta, izabran za najmlađeg redovnog profesora u istoriji Medicinskog fakulteta

Po završetku studija medicine, koje je okončao sa procečnom ocenom 9.70, Milošević je najpre specijalizirao opštu hirurgiju, a potom i magistrirao. Usavršavao se na tri kontinenta i u devet zemalja gde je operisao sa najvećim svetskim imenima iz oblasti transplantacije jetre i pankreasa.

Doktorsku disertaciju odbranio je 2001. godine, a u istoriji Medicinskog fakulteta u Novom Sadu ostalo je zabeleženo da je izabran za najmlađeg redovnog profesora na tom fakultetu.

Iza doktora Miloševića je više od 150 naučnih radova objavljenih u referentnim stručnim časopisima.

Njegovo ime se zna i poštuje u svetu transplantacione hirurgije ne samo u Srbiji, već i u Japanu, Južnoj Koreji, Sloveniji, Rumuniji itd.

Bez prekida je operisao 19 sati, stresa se oslabađa sportom

Zoran Milošević i njegov tim za transplantaciju 2017. godine ušli su u anale Klinike za abdominalnu i transplantacionu hrurgiju, kada su bez prekida operisali 19 sati.

Najpre su uradili jednu transplantaciju jetre, a kada je, u međuvremenu stigla druga jetra od donora, koju niko u regionu nije bio spreman da prihvati, Zoran je sa svojim timom odlučio da uradi i drugu transplantaciju u istom danu i tako produži život još jednom pacijentu.

Posao kojim se dr Milošević bavi je dosta zahtevan i stresan i zato Zoran, bar jednom mesečno, odlazi na planinu Taru koja ga hrani novom energijom i koja mu daruje mir koji mu je i te kako potreban posle napornog rada u operacionoj sali.

Od nagomilanog stresa i adrenalina Zoran se oslobađa i sportom. Bio je juniorski šampion Evrope u karateu i seniorski reprezentativac Jugoslavije. Još uvek je aktivan u tom sportu, a prošle godine je položio za crni pojas, četvrti dan.

Izvor: Facebook / Planeta zanimljivosti

Novosadski Stiv Irvin živi prirodu i rokenrol, a od njegovih snimaka zastaje dah

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

2.8K Shares
2.8K Shares
Share via
Copy link