Ljubimci Magazin

Ovogodišnji dobitnik zlatne medalje za hrabrost i herojstvo je pacov Magava (VIDEO)

pacov heroj

Magava je afrički džinovski torbasti pacov, a od pre nekoliko dana i ponosni vlasnik prestižne zlatne medalje za hrabrost. Ovu laskavu titulu Magava je zaslužio zbog svog doprinosa u otkrivanju mina u Kambodži.

Magava je otkrio 39 mina i 28 komada druge neeksplodirane municije.

Britansko veterinarsko humanitarno udruženje PDSA uručilo mu je zlatnu medalju za “njegovu požrtvovanu dužnost u spasavanju života i čišćenju smrtonosnih mina u Kambodži”, piše BBC, a prenosi 021.

U zlatnu medalju su ugravirane reči: “Za hrabrost ili posvećenost dužnosti”.

Od 30 životinja koje su dobile orden, Magava je prvi pacov.

Sedmogodišnji glodar obučen je od strane belgijske humanitarne organizacije “Apopo”, sa sedištem u Tanzaniji. Ta organizacija još od 90-ih godina obučava džinovske afričke torbaste pacove, poznate kao “herojske pacove”, da otkrivaju nagazne mine i tuberkulozu kod ljudi.

“Ova zlatna medalja je velika čast za nas, ali takođe i za stanovnike Kambodže i za sve ljude širom sveta koji se suočavaju sa opasnostima nagaznih mina”, kaže izvrši direktor “Apopa” Kristof Koks.

Magava, koji je odgajen u Tanzaniji, teži oko 1,2 kilograma i dugačak je 70 centimetara. Iako je veći i teži od drugih vrsta pacova, Magava je i dalje dovoljno mali i lagan da ne aktivira mine ako pređe preko njih.

Pacovi se obučavaju da pomoću svog izuzetnog njuha otkriju hemijska jedinjenja u eksplozivima i ignorišu metal u zemlji, koji često usporava ljudske ekipe deminera.

Kada pronađu eksplozivnu napravu, pacovi počnu da grebu po površini da bi uzbunili ljudske kolege.

Magava može da pretraži polje veličine teniskog terena za samo 20 minuta, za šta je čoveku sa detektorom metala potrebno između jednog i četiri dana.

Inače, procenjuje se da u Kambodži ima i do šest miliona nagaznih mina.

Stvarne situacije u kojima su delfini i kitovi spasili ljude od ajkula

Bojana Savić

Bojana Savić

Zaštitnica šuma i živog sveta u njima. Neprijatelj bahatih, pohlepnih, moćnih. Naturam expellas furca, tamen usque recurret!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

PARTNERI SAJTA


84 Shares
Share via
Copy link