Ljubimci

Stvarne situacije u kojima su delfini i kitovi spasili ljude od ajkula – VIDEO

Česte su situacije kada su delfini i kitovi pritekli u pomoć i spasili ljude koji su se našli u neprilici u vodi – bilo da im je pretila ajkula, ili su se susreli sa nekim drugim problemom.

Pitanje je zbog čega ovi morski sisari pomažu ljudima.

Naučnici potvrđuju veliku inteligenciju i visok stepen razvoja socijalnih veština ovih morskih sisara, a neka od poslednjih istraživanja pokazala su da su delfini čak i samosvesni – prepoznaju svoj odraz u ogledalu.

Upravo sposobnost samospoznaje je, kažu naučnici, u direktnoj vezi sa osećajem empatije i altruističkim ponašanjem.

Da li delfini i kitovi pomažu ljudima iz altruizma i empatije? Možda.

Jedino što je sigurno je da teorija i mogućih odgovora ima mnogo, a da nam tačan odgovor, bar za sad,  mogu dati nažalost samo oni – delfini i kitovi.

Jedan od retkih primera gde je jasno zabeležen momenat u kom grupa delfina spasava ronioca je i ovaj video:

Prema rečima ovog ronioca, nema sumnje da su se delfini organizovali, opkolili ajkulu čekićaru i oterali je od njega, koji nije mogao da odoli, a da ne snimi ovu neverovatnu situaciju. On je rekao i da je bilo jasno da je ajkula pokazala interesovanje za njega, jer krenula za njim u momentu kada je krenuo na površinu da udahne vazduh.

Još jedno iskustvo koje se dešava verovatno samo jednom u životu, doživela je i naučnica Nan Hauser, koja je upravo celu karijeru posvetila kitovima i njihovoj zaštiti. Nju je kit zapravo “zarobio” i nije joj dozvoljavao da se udalji od njega, povremeno je izbacujući na površinu. Nije joj bilo jasno šta se dešava i zbog čega joj kit to radi, ali na kraju, nakon deset minuta “borbe” sa kitom i kada su joj kolege s broda pritekle u pomoć, ugledali su tigar ajkulu.

Tek tada je shvatila da ju je kit spašavao i na kraju je otpratio i do samog čamca, kako bi bio siguran da je na sigurnom. Zaista nevervovatno!

Još jedno slično iskustvo doživeo je i plivač, koji je svoju priču podelio sa tv ekipom KITV4.

S obzirom na ono koliko je mogao da vidi i primeti, tokom njegove rute plivanja približila mu se ajkula duga oko 6 metara, a najverovatnije je u pitanju bila velika bela ajkula. Jato delfina je opkolilo plivača i plivalo sa njim sve dok se ajkula nije odustala i odmakla se na bezbednu razdaljinu.

Zbog jezivog snimka lova na delfine duboko žalimo što i mi pripadamo ljudskoj vrsti (VIDEO)

 

Bojana Savić

Zaštitnica šuma i živog sveta u njima. Neprijatelj bahatih, pohlepnih, moćnih. Naturam expellas furca, tamen usque recurret!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
278 Shares
278 Shares
Share via
Copy link