Novi Sad Uncategorized

Umesto Ise i Bise, jezerom u Dunavskom parku caruju pacovi

Jezero u Dunavskom parku u Novom Sadu nekada je bilo poznato pa paru labudova – Isi i Bisi. Umesto para labudova, u jezeru su nastanjene kornjače, patke, žabe, a od skoro i pacovi.

Tamo gde su do pre tri godine živeli labudovi Isa i Bisa, danas se šetaju glodari i patke. Tačno u vreme kada su pre tri godine tragično nastradali labudica Bisa i dva labudića, građani su primetili da ostrvce Eržebet ima nove „stanare“ – pacove.

Da su ovi glodari prisutni u Dunavskom parku, da plivaju jezerom i da vreme provode na ostrvcetu, primetili su građani, koji su to podelili na društvenim mrežama. Iako primećuju ove glodare među patkama, građani i dalje prilaze jezeru sa malom decom kako bi videli patke.

Oni koji redovno dolaze u park ove jeseni, s obzirom na lepo i sunčano vreme, kažu da su primetili pacove pre nekoliko dana i jedini komentar na to im je – „katastrofa“.

Nije poznato koliko je pacova nastanilo Dunavski park, a reporter 021 je primetio nekoliko koji su trčkarali ostrvcetom i po obodima samog jezera. Patke, koje se nalaze u parku i pored kojih prolaze glodari, ne mare za pacove, a sve njih je posmatrao jedan pas, koji se nalazio pokraj ograde i koji s vremena na vreme zalaje.

U Gradskom zelenilu kažu da su upoznati sa problemom i da ga rešavaju. Nakon što su zaposleni u ovom preduzeću primetili pojavu pacova u parku, kontaktirali su Ciklonizaciju, koja je utvrdila na koji način može da se reši problem pojave ovih glodara.

„Nakon toga smo se mi kao upravljači, s obzirom na to da je park zaštićen spomenik prirode i pod ingerencijom Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirodr, obratili zavodu i tražili uslove zaštite koje ćemo, uz listu sredstava za deratizaciju dobijenu od Ciklonizacije, uputiti nadležnom ministarstvu kao najvišem organu koji daje konačnu saglasnost. Ovo je zakonska procedura koju moramo da poštujemo kako bi problem bio rešen na adekvatan način, da uništavanjem pacova ne ugrozimo bezbednost posetilaca parka, ali ni životinje koje u njemu žive“, kažu u Zelenilu.

Dodaju i da će posao deratizacije obaviti Ciklonizacija, koja je za to registrovana, te da bi sve saglasnosti trebalo da budu dobijene u narednih nekoliko dana, kako bi problem što pre bio rešen.

Pacovi su u Dunavskom parku verovatno srećni, jer građani, i pored table uz samo jezero na kojoj piše da je zabranjeno da se životinje hrane, bacaju kokice, hleb i ostale namirnice.

U Zelenilu su prethodno bili najavili da će na jesen početi i rekonstrukcija Dunavskog parka, jednog od najlepših u gradu. U nizu radova predviđena je i rekonstrukcija jezera, gde će biti postavljena nova bazenska podloga, koja sada izgleda dosta loše i naružava jedan od gradskih toponima.

Stvari koje će nam nedostajati u Novom Sadu

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

30 Shares
Share via
Copy link