Magazin Zdravlje

Poreklo i istorija zlatne make: Drevno peruansko čudo u službi savremenog čoveka

zlatna maka
Foto: Hemis/Alamy Stock Photo

Korenasta peruanska biljka maka uzgaja se hiljadama godina, a njena upotreba seže čak do 3800. godine pre nove ere.

Starosedeoci Perua maku su prepoznali kao vitalnu komponentu za svoje zdravlje i koristili su je ne samo zbog hranljive vrednosti već i kao lek.

Mnogo godina kasnije, španski istraživač je zabeležio kako je od lokalnih domorodaca peruansku maku dobio na poklon, a od 1572. godine dobrobiti make za unapređenje zdravlja počeli su da postaju poznati i među drugim kulturama i korišćena je kao trampa za trgovinu.

Iako su je urođenici vekovima koristili zbog njenih zdravstvenih svojstava, naučnici su počeli da je proučavaju tek 1843.

Maka je srodna porodici krompira i ima koren sličan rotkvici. Dolazi u četiri boje i može biti žuta (zlatna), svetlo roza, tamno ljubičasta ili crna.

Istorija zaboravljenog korena

Kada su Španci doplovili u Peru 1533. godine, vrlo brzo su spoznali benefite korena make i pominjali ga u skoro svim hronikama tog vremena. Sa peruanskih visoravni potekle su velike količine ovog dragocenog korena, a Španci su njime hranili svoje konje i stoku. Tone i tone ovog povrća brodovima su slali nazad u Španiju i koristili su je kao sredstvo za plaćanje poreza.

Prva španska beba rođena je u peruanskim brdima punih 50 godina nakon Pizarovog dolaska, a spekuliše se da je začeće postignuto uz pomoć botaničke vrste Lepidium peruvianum, opšte poznate kao zlatna maka.

Dok je koren make uspevao na najsurovijim terenima iznad 3.500 metara nadmorske visine, politički nemiri i promena popularne ishrane doveli su maku blizu izumiranja do kasnih 1970-ih. Ipak, pažljiva kultivacija semena i snalažljivost posvećenih lokalaca sačuvali su maku od izumiranja.

Uzgoj peruanske make poslednjih godina doživaljava ekspanziju, sa više od 10.000 hektara roda godišnje. Peruanci koren make konzumiraju i do 3 puta dnevno i koriste ga svi – od profesionalnih sportista do starijih osoba.

Zdravstvene prednosti make

Neke od glavnih karakteristika korena make podrazumevaju njegovu sposobnost da pomaže kod podizanja energije, plodnosti, hormonske disfunkcije, depresije, cirkulacije i mentalne oštrine.

Maka u sebi sadrži velike količine aminokiselina, složenih ugljenih hidrata, masnih kiselina, minerala kao što su kalcijum, fosfor, cink, magnezijum i gvožđe, kao i vitamine poput B1, B2, C, D i E.

Primarna prednost korena make je njegova sposobnost da poboljša i ojača funkciju endokrinog sistema. On kontroliše brojne ključne procese u ljudskom organizmu, uključujući seksualnu funkciju, plodnost, varenje, funkcionisanje mozga i nervnog sistema i nivoe energije.

Koren make deluje kao adaptogen – što znači da povećava sposobnost tela da se brani od slabosti, kako fizičke tako i emocionalne. Koren make je u stanju da podrži i poboljša zdravu funkciju nadbubrežnih i hipofiznih žlezda, koje su takođe ključne za zdravu i pravilnu endokrinu funkciju.

Tradicionalno, žene su koristile maku za ublažavanje simptoma povezanih sa PMS-om i menopauzom, a mnoge žene su prijavile da su primetile značajan naleta vrućine (valunzi) i noćnog znojenja nakon konzumiranja make. Muškarci su takođe primetili koristi od uzimanja make, posebno povećanje plodnosti i zdrave seksualne funkcije.

I muškarci i žene su osetili značajno povećanje libida, energije i izdržljivosti, kao i opšti osećaj dobrog zdravlja nakon konzumiranja make.

Maku koriste i sportisti koji žele da dobiju na mišićnoj masi, kao zamenu za steroide. Zamena steroida makom je odličan potez, jer nema hemikalije, prirodna je i nema stresan ili negativan uticaj na organizam.

Maka kao izvor energije

Za one koji često konzumiraju kafu ili druge stimulanse da bi ih održali budnost, maka je odlična alternativa. Kafa i drugi stimulansi daju energiju telu stimulišući nadbubrežne žlezde, slično kao kada telo doživi reakciju borbe ili bekstva. Ovo telu daje nalet adrenalina i sve povezane efekte, uključujući povećanu mentalnu budnost.

Međutim, telo nije dizajnirano da mu takvo stanje bude normalno i trebalo bi da se javlja samo u slučajevima realne opasnosti.

Koren make deluje hranljivo, a ne stimulativno na nadbubrežne žlezde. To znači da će energija dobijena konzumiranjem korena make biti čista i održiva. Pošto koren make jača i hrani nadbubrežne žlezde, neće opterećivati ovaj važan organ, a moći će kontinuirano da obezbeđuje telu trajnu energiju koja na kraju neće dovesti do iscrpljenosti.

Glavne zdravstveni benefiti make su:

  • Povećana energija
  • Povećan libido
  • Hormonska ravnoteža
  • Povećana izdržljivost
  • Mentalna jasnoća
  • Povećana plodnost
  • Smanjenje simptoma PMS-a i menopauze
  • Smanjenje depresije

Kako uvrstiti maku u ishranu

Maka obično dolazi u obliku praha ili kapsula. Prašak iz korena make se lako može dodati u smutije, peciva ili hranu kao što je ovsena kaša. Maka ima blago orašasti ukus koji može dodati privlačan ukus različitim vrstama hrane.

Jednostavni dodaci ishrani, kao što je dodavanje jedne kašike korena make u jutarnji smuti, mogu znatno poboljšati vaše zdravlje. Umesto da tražite energiju u kuvanju kafe ujutru, ciljajte na hranljivi zeleni smuti sa malo dodane make i učinićete veliku stvar za poboljšanje vašeg zdravlja i vitalnosti!

Pivo je najgora vrsta alkohola, kod muškaraca izaziva potenciju, a kod žena agresiju

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
15 Shares
Share via
Copy link