Lifestyle Magazin

Tajna najbolje kafe: Evo u čemu 90 od 100 ljudi greši

Ima nešto posebno u domaćoj kafi!

Danas kada se u kafićima nalazi sve ređe i uglavnom je pijemo kod kuće, da ne bi potpuno pala u zaborav, podsećamo vas kako se pravilno kuva kraljica svih kafa!

Prvo i osnovno, za dobru tursku kafu potrebna je kvalitetna mešavina, i zato nemojte da štedite na njoj – pijete je iz zadovoljstva, a ne iz preke potrebe!

Drugo, malo ko zna da za tursku kafu na početku voda ne treba da proključa! U džezvi se voda zagreva do tik pred vrenje, pa se sklanja sa ringle.

Deo vode odliva se u šoljicu, a u ostatak se dodaje kafa (po jednu bogatu kašičicu za svaku šoljicu ili više ako su šolje veće ili volite veoma jaku kafu).

Promešajte da nema grudvica,pa vratite na vatru i kad naraste do ivice džezve ponovo sklonite sa vatre i dodajte vodu koju ste na početku odlili.

Opet vratite na vruću ringlu i ostavite da provri.

Sklonite sa šporeta, sačekajte nekoliko sekundi i dodajte kašičicu hladne vode. Tada je kafa spremna za služenje!

kafa

Osnovne greške kod pripreme kafe:

– Previše mešanja ubija ukus;

– Ostavljanje da se nekoliko puta podigne do vrha džezve uništava penu i menja ukus kafe;

– Mešanje nakon što je kafa zakuvana, provrela i sklonjena sa ringle takođe će izmeniti ukus omiljenog jutarnjeg napitka;

– Ukoliko se kafa zaslađuje, šećer je najbolje dodati još dok je voda hladna u džezvi, pre dodavanja i zakuvavanja kafe.

Probajte i sami ćete se uveriti koliko je ukus drugačiji i bolji.

Ako hoćete da budete zdravi i vitalni u kafu dodajte samo ova 2 sastojka (RECEPT)

Avatar

Tamara Gočmanac

Mnogo glasno šapuće. Ego-tripuje, nasmeje, rasplače. Voli kišu i sneg. I životinje. Redovno je ispuštali na glavu kad je bila mala, pa je, zahvaljujući tome, postala mnogo lepa, pametna i bloger.

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • Nemate pojma. Ne kaže se badava “tri ključa.” Kad proključa, posle svakog ključa ide voda, šećer, kafa.

  • Prvo, kafa nije turska nego domaca. Turci piju caj. Drugo, kafa se stavlja u hladnu vodu. Tako se dobija bogatiji ukus. Treba tek da krene vri, kao sto ste napisali – vise puta ubija penu i ukus. Ovaj “Trlababa lan” komentar nema pojma o zivotu. Verovatno pije samo nes ili espreso. Sto brze voda provri, kafa je bolja. Ja je kuvam u bokalu (Ketl). Na dnu soljice treba staviti malo vode – cajna kasicica. Takodje, jedna kasicica hladne vode i na kraju, malo za kaljenje. Najvaznije je izbor kafe. Krusevacka Extra Arabica je najbolja. Samo nju koristimo u kuci. Doduse, moja supruga moze da pije sve, ali ja iskljucimo pomenutu. Kad otvorite pakovanje kafe mora da zapuhne jak miris sveze kafe. To je prava kafa.

OGLAS

PARTNERI SAJTA


Share via
Copy link