Magazin Svet

“Božićno šaketanje”: Neobična tradicija kojom Peruanci ispraćaju tekuću godinu

Božićna tuča peru
Foto: Profimedia

Praznični dani u Srbiji polako stižu, u mnogim zemljama već uveliko traju, a postoje delovi sveta u kojima su se ustalili neki neobični običaji, koji bi se drugde smatrali neprihvatljivim ponašanjem, posebno za najradosniji hrišćanski praznik Božić.

U većini država ovaj praznik se proslavlja u krugu porodice, u intimnoj atmosferi, dok se u delovima Perua obeležava – verovali ili ne – pesnicama!

Tako su se stotine stanovnika pokrajine Čumbivilkas, u regiji Kusko, okupile na Božić kako bi učestvovali u drevnom ritualu fizičkih obračuna, čiji je cilj poravnavanje računa i rešavanje sukoba pre isteka godine, piše Index.

Praznični duh bi u većini zemalja bio upropašćen ako bi počelo “šaketanje”, međutim, na planinskom jugu Perua, na Božić upravo šakama rešavaju nerešene račune nastale u toku godine.

Borci nastoje da reše porodične, ljubavne ili teritorijalne sporove pesnicama, dok posmatrači pevaju, plešu i navijaju za svoje favorite.

Tradicionalno se bore muškarci, ali sve više učestvuju i žene, javljaju lokalni mediji.

Tradicija je prisutna već generacijama unazad i poznata je kao Takanakuj, kečuansko ime, koje otprilike znači “udaranje šakama”.

Ronderosi, članovi lokalnog pravosudnog sistema u andskim zajednicama u Peruu, stoje uz borilište kao ispomoć, kako bi prekinuli tučnjavu kada je to potrebno.

Borbe uključuju samo udarce nogama i rukama i prekidaju se ako borac krvari, padne na zemlju ili više ne može da se brani.

Ovogodišnji događaj uključivao je više od 40 borbi, od kojih je svaka trajala otprilike dva minuta.

Borbama tradicionalno prethode jelo, piće i misa.

Kada učesnici završe sa razračunavanjem, na kraju borbi obično sledi zagrljaj, osmeh ili rukovanje.

Izvor: Index

Božićne tradicije širom sveta: Rolerima u crkvu a Deda Mrazu pivo i pita

Čitajte Luftiku na Google vestima

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
16 Shares
Share via
Copy link