Magazin Srbija

Zlatarsko jezero izgleda sablasno, najgora hidrološka situacija u poslednjih 10 godina

Zlatarsko jezero
Foto: RINA

Trenutni vodostaj Zlatarskog jezera iznosi osam stotina i šezdeset metara nadmorske visine, što je za petnaest i po metara iznad minimalne kote opisane vodnom dozvolom.

– Merenja su pokazala da je ovog proleća najnepovoljnija hidrološka situacija u poslednjih deset godina. Kroz sliv reke Uvac do akumulacije sada stiže tri puta manje vode nego prošle godine u istom periodu, stoga je i proizvodnja struje u prvom kvartalu za trideset odsto manja – rekao je za RINU Predrag Šaponjić direktor „Hidroelektrana Limskih“.

Zlatarsko jezero
Foto: RINA

Proizvodnja električne energije jedan je od razloga ovakvog stanja koje traje danima, koje se dodatno pogoršava usled loše hidrološke situacije.

Poboljšanje se očekuje sa prvim većim kišama i dodatnim topljenjem snega na planinskim područjima Zlatara i Jadovnika, kroz koje protiče reka Uvac.

Iako slike izgledaju sablasno, iz Hidroelektrane Limskih potvrđuju da još nema opasnosti za biljni i životinjski svet koji se nalazi u jezeru.

– Stručne službe svaki dan proveravaju protok vode kroz turbine, obilaze akumulaciju i nije primećeno da trenutna kota jezera negativno utiče na biljni i životinjski svet, ili na potencijalnu eroziju zemljišta. Svakodnevno se nadležnim institucijama, inspekcijama i ministarstvu šalju izveštaji, a redovno se meri i kvalitet vode – ističe Šaponjić.

Izvor:Rina

Dragulj Srbije i Uvca, Radoinjsko jezero, postalo mokri čvor iz kojeg Priboj pije vodu

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

50 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap