Putovanja Srbija

Predlog za septembarsko vikend putovanje: Osunčani Zlatar, termalni izvori, odlična klopa, veslanje…

zlatar
Foto: Printskrin/Instagram/Etno selo Šaponjić

Sležu se utisci sa mora. Prelistali smo fotografije sa plaže i izabrali one najlepše za albume. I dok počinjemo da iz ormana vadimo stvari sa dugim rukavima rađaju se ideje, gde za vikend pobeći iz grada? Gde otići na svež vazduh i uhvatiti još malo sunca pred kišne jesenje dane?

Produženi vikend na planini je najtačniji odgovor. Ovo putovanje će biti korisno za vaše zdravlje, zdravlje vaše porodice a možete ga pretvoriti i u aktivni vikend za one kojima je do akcije. Bilo da je u pitanju lagana šetnja ili planinarenje, boravak u prirodi će vam vratiti preko potrebnu energiju za radnu nedelju.

Pravac na Zlatar

Za meandre Uvca smo svi čuli a dobar deo nas je i obišao ovo čudo prirode. Ukoliko još niste izdvojili vreme za Zlatar, septembar je pravi trenutak. Produženi vikend na ovoj planini ima vrlo popunjenu agendu, nećete moći da se odlučite gde prvo da pođete. Na Uvcu postoje tri veštačke akumulacije, Sjeničko, Zlatarsko i Radoinjsko jezero. Svako od ova tri bisera ima šta da ponudi i vredno je posetiti ih.

Pored šetnje koja je sve sem obična šetnja jer se nalazite usred božanstvene prirode, na ovim jezerima zabavu možete pronaći na kajaku, stand up dasci ili na čamcu. Vožnja meandirma na Sjeničkom jezeru, do vidikovaca je deo već dobro poznate ponude koju ne smete da propustite.

Do meandara se može i drugim putem. Vožnja do vidikovaca na Uvcu džipovima je takođe popularna među onima željnim akcije i adrenalina.

Smeštaj za svačiji džep

Ponuda smeštaja na Zlataru je šarenolika. Od apartmana u gradu u podnožiju planine, Novoj Varoši, preko brvnara na Zlataru do seoskih domaćinstava rasutih po obroncima ove planine. Za one koji žele potpuno utapanje u prirodu ima sjajnih rešenja. Od ovog leta kamp Filipov breg u selu Ojkovica, otvorio je vrata kamperima. Ako ste već iskusni kamper ponesite svoju opremu a ako biste da se oprobate u kampovanju, kod Filipa možete da iznajmite šator.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 🌲Woody🌲 (@woody_uvacko_jezero)

Zlatarska sela

Upravo se u okolnim selima nalaze zanimljive lokacije koje vredi obići. Selo Štitkovo se ponosi etno selom, u selu Vilovi može jako dobro da se jede a u Vranešima se uskoro otvara etno selo koje ima bazen i spa centar, simpatične bungalove i konobu koja služi lokalnu preukusnu hranu. A sve to u prirodi sa pogledom na Zlatarsko jezero.

Na pola sata vožnje

Važno je napomenuti da je Zlatibor na nekih pola sata do 45 minuta vožnje od Nove Varoši. Za one koji žele da se provozaju gondolom ili obiđu ovaj poznati planinski turistički centar.

Takođe, Pribojska banja i manastir Banja su na pola sata vožnje.

Za ovaj manastir se veruje da srpski kralj Uroš I našao u ovom manastiru izlečenje od svoje bolesti zbog koje je i prozvan hrapavi i da je u znak zahvalnosti podigao pored izvora manastir.

Naučnik i pitopisac Aleksandar Giljferding je zapisao : “Manastir sv. Nikola leži vrlo visoko na grebenu koji se proteže između Lima i njemu paralelnog Uvca, greben se zove Borje. Desno se vidi drugi greben, Bić ili Bihać, na čijem su se vrhu sačuvale, kako kažu, ruševine stare tvrdave Jagat … Blizu manastira gotovo uza sam vrh grebena, izvire izvor čiste, tople vode, modre boje, temperature 25R. Kupanje u izvoru, kako su me uvjeravali, vrlo je ljekovito za kožne bolesti, i postojanje manastira je vezano za taj izvor.”

Pribojska banja nudi kupanje u zatvorenim i otvorenim bazenima sa termalnom vodom koja ima lekovita svojstva tako da na vikend na Zlataru valja poneti i kupaći kostim.

Zaokružena ponuda Zlatara može biti zanimlkljiva porodici sa decom, većem društvu ili parovima koji bi da se osame. Pripremite duge rukave, dobre patike za pešaćenje i fotaparat i pravac na Zlatar.

Na pola puta do mora čeka vas Zlatar i nudi vam čudesna prirodna blaga

Čitajte Luftiku na Google vestima

Julija Vojinović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

85 Shares
Share via
Copy link