Magazin Srbija

Kineski radnici u Boru žedni, gladni i bez grejanja, kompanija „Ziđin“ izbegava srpske poreze

Više od pedeset radnika kineske kompanije „Ziđin“ protestvovalo je juče ispred sedišta te kompanije tražeći bolje uslove rada. Oni su angažovani na izgradnji jalovišta za potrebe novog rudnika bakra „Čukaru Peki“, a kako tvrde od aprila rade gotovo bez prestanka.

Oni ističu da u spavaonicama nema grejanja, da se vrlo slabo hrane, kao i da su često žedni. Njima je takođe zabranjen izlazak u Bor, te stiču utisak da su zatvorenici, piše istmedia.rs.

– Ovo je sramota za Kinu. Došli smo u Evropu da brukamo našu zemlju. Stidimo se – piše u prepisci kineskih radnika u koju su novinari imali uvid.

Oni najavljuju tužbu protiv ove kompanije čim se vrate u Kinu. Kažu da plate primaju u Kini što vide kao izigravanje poreskih zakona Srbije.

– Naši radnici koji se bune stavljaju se na crnu listu i tako ne mogu da se zaposle ni u kompaniji koja sarađuje sa Ziđinom. Neki od radnika rade i 250 sati mesečno, a plaćeni su svega oko 700 evra – kažu kineski štrajkači i napominju da je mnogo srpskih radnika angažovanih na ovom projektu već dobilo otkaze.

Ovaj protest završen je bez dogovora, a novi je zakazan već za danas.

Programer zaboravio šifru za bitkoine vredne više od 220 miliona dolara

39 Shares
Share via
Copy link