Magazin Svet

Programer zaboravio šifru za bitkoine vredne više od 220 miliona dolara

Poznat vam je osećaj kada se ne možete setiti gde ste stavili daljinski koji u tom trenutku držite u rukama ili ste „prokopali“ sve džepove u potrazi za ključevima od kola?

E pa mnogo veća agonija zadesila je jednog Nemca iz SAD-a koji ne može da se seti šifre koju je lično postavio za svoj bitkoin novčanik.

Njegovo ime je Stefan Tomas, a o razmerama njegovog problema govori podatak da on na svom računu ima 7.002 bitkoina, što trenutno iznosi više od 220 miiona američkih dolara.

Stefan je programer i do sada je osam puta bezuspešno ukucavao moguću lozinku, a preostala su mu samo još dva pokušaja pre nego što se svi podaci zauvek zaključaju.

Iz administracije bitkoina mu ne mogu pomoći jer ne čuvaju korisničke lozinke već pojedincima koji kupe valutu daju lični ključ za digitalni novčanik kojem samo korisnik ima pristup.

Ovaj momak je još 2011. godine bitkoine dobio na poklon kada je napravio animirani film o ovoj kripto valuti.

– Ležao bih u krevetu i razmišljao. Onda bih otišao do kompjutera sa novim planom. Kada bi i on propao, ponovo bih očajavao – ispričao je ovaj mladić za Njujork tajms, a preneo je sajt zanimljivostidana.com.

Tomas je sada angažovao stručne kriptografe kako bi mu pomogli da pristupi željenoj višemilionskoj sumi.

Šta biste vi uradili na Stefanovom mestu?

Mali objašnjava Palmi šta je bitkoin, a Ivica poziva Vulina da hapsi nelegalne novčiće

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

149 Shares
149 Shares
Share via
Copy link