Magazin Srbija

Kineski direktor Topionice Bor šutnuo srpskog inženjera pa se izvinio njegovoj porodici

ziđin šutnuo inženjera
Printscreen

Nakon što je direktor Topionice Bor, kineski državljanin, napravio incident šutnuvši inženjera Nenada Jankucića oglasili su se rukovodioci kompanije Zinđin i sindikati, a izvinjenje je uputio i glavni vinovnik Lan Shicong.

Incident koji su zabeležile kamere za video nadzor dogodio se 23. avgusta, a ubrzo je usledila reakcija sindikata Nezavisnost i slučaj je prijavljen policiji.

Kompanija Ziđin se oglasila pisanim saopštenjem u kojem se navodi da su od ovog sindikata dobili dopis 26. avgusta sa prijavom „necivilizovanog ponašanja“ kineskog rukovodioca prema Jankuciću.

Takođe, Sindikalna organizacija Topionice Bor saopštenjem je izvestila javnost šta se desilo tog 23. avgusta.

– Direktor Lan je u pomenutom vremenu pozvao grupu rukovodioca iz Topionice na čelu sa Nenadom Jankucićem, koji je trenutno vršilac dužnosti upravnika Topionice, da svi zajedno obiđu pogon. Po izlasku na teren direktor Lan je prišao Nenadu Jankuciću iza leđa i bez ikakvog razloga šutnuo nogom u butinu, što se jasno vidi na snimku sigurnosnih kamera. Kao dokaz incidenta postoji izveštaj nadležnih medicinskih službi Medicinskog centra Bor i izjava data u policijskoj upravi Bor – navode u saopštenju i podsećaju da ovo nije prvi incident koji je izazvao ovaj kineski rukovodilac i zbog toga traže da se on najoštije kazni.

– Nedolično ponašanje navedenog direktora traje već duži period , u smislu slanja pretećih poruka putem telefona, verbalnih duela sa zaposlenima, tako da je bilo pitanje vremena kada će doći do fizičkog nasrtaja na zaposlene, što se i desilo. Kako bi se stalo na put torturi nad zaposlenima u ogranku TIR-a od strane direktora Lana Shiconga pozivamo se na trinaest pravila nulte tolerancije date od strane poslodavca Serbia Zijin Copper Doo Bor. SO Topionica smatra da nadležne službe u Kompaniji moraju stati u zaštitu svojih zaposlenih – zaključuju iz Sindikalne organizacije Topionice Bor.

Iz Ziđina ističu da je „kompanija veliku pažnju pridala tom pitanju“, kao i da je „odmah osnovala jedinstvenu Komisiju za istraživanje incidenta“.

Komisija je nakon toga sazvala sastanak sa sindikatima i ocem oštećenog i tom prilikom se direktor Topionice „iskreno izvinio porodici Jankucića“. Takođe, saopšteno je da je porodica prihvatila izvinjenje.

Kineska kompanija Ziđin naglasila je da „nikome nije dozvoljeno da se necivilizovano ponaša i bez poštovanja ophodi prema zaposlenima“.

Direktor Lan Shicong je u pismu zamolio Jankucića za izvinjenje.

– Molim Vas da mi dozvolite da Vam uputim najiskrenije izvinjenje u vezi sa necivilizovanim ponašanjem na terenu i da iskažem osećaj krivice i griže savesti što sam Vama i Vašoj porodici naneo bol – naveo je Shicong, objasnivši da “zbog ličnih razloga” ne razume “dovoljno dobro” kulturološke navike u Srbiji.

– Istovremeno nisam bio dovoljno strog prema sebi, te sam svoje loše navike preneo i na posao, čime sam svojim ponašanjem iskazao nepoštovanje prema Vama – dodao je kineski rukovodilac.

On je naglasio da će preispitati svoje ponašanje i naučiti lekciju „da više razumem srpske običaje i navike“.

Na sastanku je predloženo da se „pojača kulturološka razmena“ i da svi zaposleni, i kineski i srpski državljani, „moraju u toku rada da poštuju druge, da budu ravnopravni , da gaje prijateljske odnose i da saradjuju“.

Kompanija će od kineskih radnika zahtevati da na adekvatan način sprovode aktivnosti na jačanju kulturološke razmene i da „savesno uče srpske običaje i navike“, preneo je Danas.

Najugroženije selo u Srbiji će biti izmešteno zbog eksploatacije rudnika kompanije Ziđin

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
687 Shares
687 Shares
Share via
Copy link