Srbija Vesti

Snimak koji pokazuje koliku štetu je naneo Ziđin: Jezero otrovano i crveno, okolina prekopana (VIDEO)

Majdanpek
Printscreen/Twitter/EkoStraza

Eksploatacijom rudnika na planini Starica u okolini Majdanpeka, kompanija Ziđin uništila je životnu sredinu ovog kraja, a poslednji snimci pokazuju sve razmere katastrofe.

Priroda je neprepoznatljiva, a posledice će biti dugoročne. Snimak koji sve to dokazuje objavila je Eko straža, a prizor jednostavno ostavlja bez daha. Nažalost, ne u pozitivnom smislu, već zbog toga što ceo kraj razrušen od miniranja i eksploatacije rude.

Jezero koja se nalazi u podnožju rudnika postalo je crveno i otrovno zbog ruda eksploatacije ruda, a u okolini se vidi da je sve uništeno, prekopano i razvaljeno.

Upravo ovakav odnos prema životnoj sredini predstavlja glavni razlog što sve veći broj građana Majdanpeka i istočne Srbije oboljeva.

Podsetimo, poslednjih dana javnost je veoma zainteresovana za dešavanja u ovom mestu na istoku Srbije nakon napada na radnike kineske kompanija, ali i zbog hapšenja lokalnih aktivista.

Kineska kompanija Ziđin saopštila je da je na planini Starica „grupa kampera“ navodno pretukla njenog radnika i zapalila opremu vrednu pola miliona evra.

Resorna ministarka Zorana Mihajković za taj čin je direktno optužila narodnog poslanika i ekološkog aktivistu Aleksandra Jovanovića Ćutu. Ekološki aktivisti koji se protive miniranju Starice saopštili su, s druge strane, da je prošle noći demoliran njihov kamp.

Izvor: Nova

Privatna vojska plaćena od države napada aktiviste, Kinezi nastavljaju miniranje Srbije (VIDEO)

50 Shares
Share via
Copy link